Osona, reptes de futur: resum dels tres últims debats

Creacció, conjuntament amb altres agents del territori, ha organitzat durant les últimes setmanes tres actes en el marc d’Osona, reptes de futur. Tots ells, amb una mirada crítica posada en els canvis a la nostra societat,  els reptes i les oportunitats d’un futur que sorgeixen d’unes decisions que prendrem en l’actualitat.

El primer acte, el 24 de març, va ser la presentació del 6è Informe de Competitivitat d’Osona, un document vinculat als projectes estratègics de la comarca i les tres grans transicions (demogràfica-social, verda i digital), amb dades exhaustives de temes com la pobresa infantil, els serveis de salut, la migració, l’envelliment, la despoblació a zones rurals, l’habitatge o els nous perfils professionals.

Com a novetat, aquest any l’informe incorpora una anàlisi de prospectiva, amb 11 possibles escenaris de futur a la comarca,  amb la intenció d’aportar més elements a la reflexió. L’autor, Jordi Serra del Pino, el va explicar en el segon acte, el 20 d’abril.

Per últim, el 26 d’abril es va projectar el documental “Ciutat en beta: el treball d’avui, la ciutat del demà” a l’espai ETC de Vic, una reflexió sobre la incidència de les noves formes de treball en l’organització de les ciutats. Al film, experts i professionals de diferents sectors parlen de com l’automatització, les plataformes, les noves formes de comerç i el teletreball ens afecten a través d’anàlisis i d’històries personals. L’acte va incloure un debat posterior, en el que també hi van poder participar els assistents, conduït per Alfred Vernis i amb Mònica Carrera, Marina Geli i Albert Cañigueral.

Podeu ampliar la informació dels actes a les notícies que hem publicat al nostre web, en aquests enllaços i per ordre cronològic:

El canvi de model econòmic planeja al debat sobre l’Informe de la Competitivitat de la comarca d’Osona

“Ningú millor que els osonencs per decidir el futur d’Osona”

Les ciutats del futur, per a les persones

En el document que podeu llegir a sota us deixem unes breus pinzellades amb algunes aportacions interessants que es van fer en els debats dels tres actes.

Cal tenir clar que aquest document només és un recull de notes del que es va parlar i debatre als actes, en cap cas són conclusions ni una declaració d’intencions. Això sí, creiem que ens poden servir per detectar alguns dels temes que més preocupen a la ciutadania i els agents del territori, emmarcats en els projectes estratègics de la comarca.

Document: recull de notes dels tres últims actes

10 de maig de 2023