“Ningú millor que els osonencs per decidir el futur d’Osona”

Jordi Serra del Pino ha presentat aquest dijous, 20 d’abril, en un monogràfic d’anàlisi prospectiva, 11 possibles escenaris de futur de la comarca, que ens poden ajudar a prendre decisions en l’actualitat

Jordi Serra del Pino, consultor especialitzat en prospectiva, estratègia i intel·ligència, ha presentat 11 possibles escenaris de futur a Osona, dividits en tres grans grups marcats per la continuïtat, el canvi o els futurs impensats. Ho ha fet en un acte monogràfic que s’ha celebrat aquest dijous, 20 d’abril, a la Sala Gòtica de la UVic-UCC. Els assistents també han participat en un debat posterior a la xerrada.

Les conclusions que sorgeixen d’aquesta anàlisi de prospectiva, segons l’autor, són clares: “Osona té reptes de futur importants, però també un gran potencial”. Per tot plegat, “ha de saber trobar un equilibri entre el cofoisme i el derrotisme”.

L’anàlisi de prospectiva s’ha inclòs enguany a l’Informe de Competitivitat de la comarca d’Osona, presentat fa uns dies, i té com a objectiu aportar més elements a la reflexió del futur del nostre territori. El document explora diverses possibilitats d’evolució futura per a la comarca, emprant la metodologia dels Tres demàs, un enfocament progressiu a partir de l’evolució dels principals indicadors amb els quals treballa l‘Observatori Socioeconòmic d’Osona.

Però només són això, possibilitats futures. El seu valor rau en la seva capacitat per ajudar-nos a entendre les conseqüències de les nostres decisions en el present, conèixer els costos i els compromisos d’un hipotètic canvi. “Aquest informe ens ajuda a pensar. I ens l’hem d’agafar per la banda de les oportunitats pel que fa a la comarca”, ha reclamat Núria Macià, directora de Creacció, en la presentació de l’acte.

El lideratge des del territori

Serra del Pino ha insistit en la necessitat de liderar aquest futur des de la comarca: “Ningú millor que els osonencs per decidir quin han de ser el futur d’Osona”. I ho ha matisat: “Hi ha grans tendències de canvi que no es poden controlar des d’Osona, però que n’hi ha d’altres que sí, i és aquí on s’ha de mirar de trobar consensos”. Però ha fet una advertència: “Si vosaltres no ho consensueu ja ho faran els altres. Les grans empreses ja tenen les seves pròpies previsions de futur”. 

L’autor reconeix  que el gran problema de la prospectiva és que el futur dels territoris estan vinculats als cicles electorals i costa molt prendre grans decisions. “És un problema real, però es pot solucionar de dues maneres: amb grans temes de país amb consensos generals on cal trobar el mínim comú denominador o que sigui el territori qui assumeixi el lideratge”.

Serra del Pino ha destacat aquest darrer punt: “Cal empoderar els actors locals. Tot allò que es fa des del territori és més resilient i dura més”. I ha conclòs amb un missatge optimista per a la comarca: “Osona té la capacitat per liderar el canvi, amb coneixement i marcs de treball establerts sobre els que ja es pot construir. Teniu una oportunitat de fer quelcom diferent a altres territoris”.

Els 11 hipotètics escenaris de futur

Els quatre escenaris del primer demà presentats per Serra del Pino analitzen algunes combinacions sobre les bases de qüestions importants en l’actualitat, com són la lluita contra l’exclusió social i la generació de llocs de treball de qualitat. Segons la barreja d’aquests dos paràmetres, sorgeixen quatre escenaris: l’Osona fracturada, l’impuls socieoeconòmic, la solidaritat social i la Banlieusona. 

Però no van gaire més enllà i, de cenyir-nos en aquestes possibilitats, l’anàlisi del futur d’Osona quedaria molt limitada. Com diu l’autor, “pa per avui, però gana per demà?”

Per això s’hi han afegit els segons demàs, que aborden dos grans canvis de futur a la comarca: una transformació del model econòmic i un nou model de mobilitat. En aquest marc, apareixen aquests escenaris: entomant el canvi, pilotant el canvi, satèl·lit finalment i hub central.

Finalment, els dos primers escenaris dels futurs impensats exploren modificacions de l’essència de la comarca poc atractives: que Osona esdevingui un no-lloc sense identitat (Nosona), que perdria talent i, posteriorment, població; o un híperobjecte que perd la connexió amb la seva tradició, cultura i identitat i queda supeditada a la dinàmica de l’àrea metropolitana (Hípersona).

Però l’escenari més important és el darrer, Imagina’t Osona!, que interpel·la la ciutadania osonenca perquè col·lectivament analitzi, critiqui i millori aquest exercici de prospectiva i, conjuntament, decideixi com vol que sigui el futur d’Osona.

Podeu recuperar la presentació de Serra del Pino, aquí

També trobareu els 11 escenaris de futur aquí, a dins l’Informe de Competitivitat de la comarca d’Osona

 

21 d'abril de 2023