Un fisioterapeuta a la teva empresa

El comitè de seguretat i salut creat durant la pandèmia es manté obert a la incorporació d’altres empreses interessades

Les empreses aposten cada dia més per millorar la salut dels seus treballadors en el mateix lloc de treball. Els beneficis són múltiples per ambdós costats: millora del benestar i les condicions dels treballadors, augment de la productivitat o reducció de l’absentisme i els accidents de treball, entre d’altres. 

Una de les propostes que han tingut més bona acollida és la incorporació d’un fisioterapeuta a les rutines laborals, una pràctica molt habitual en d’altres països. Ens ho han explicat Esfosa, la UVic-UCC i Bon Preu, en el marc d’una nova reunió del comitè de seguretat i salut per a empreses d’Osona.

A la trobada del passat 28 d’octubre hi van assistir més d’una quinzena d’empreses, així com representants de la Cambra d’Osona, AICO i Creacció.

Esfosa va presentar el programa “Si tenim + salut estarem millor, serem + feliços = prestarem un millor servei”. L’escorxador posa el focus en intentar reduir els TME (problemes musculars i esquelètics com les lumbàlgies o les tendinitis), un dels factors més habituals en les baixes del sector i la indústria càrnia. Ho fa aplicant una fisioteràpia preventiva.

La UVic-UCC, per la seva banda, va exposar “Espais de benestar”. En aquest cas, la universitat aposta per crear espais per millorar la salut laboral d’estudiants i treballadors: consultori mèdic, servei de fisioteràpia, suport psicològic, espais de lactància i lavabos inclusius.

Per últim, Bon Preu va presentar “Projecte lesió 0”. El projecte de l’empresa alimentària inclou la implantació d’un fisioterapeuta laboral permanent a la seva plataforma logística. 

A la trobada també hi va participar Anna Codina, doctorand vinculada al Grup de Recerca Esport i Activitat Física (GREAF), al Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) i la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, que va parlar sobre la integració a les empreses de programes d’activitat física saludables i de forma sostenible. 

Vols participar en el comitè de seguretat i salut?

El comitè de seguretat i salut per a empreses d’Osona es va constituir durant la pandèmia per compartir bones pràctiques per fer front a la seguretat i salut dels equips en aquest context d’emergència. Les empreses participants van decidir donar-li continuïtat per compartir programes i accions de manera col·laborativa.

L’objectiu és compartir bones pràctiques vinculades a impulsar la cultura de la prevenció, programes per promoure la salut i els bons hàbits i la implicació i empoderament de totes les persones i equips de les empreses.

Les empreses que s’hi vulguin afegir, només cal que contactin amb l’àrea d’empreses de Creacció.

Podeu ampliar la informació de les bones pràctiques accedint a les fitxes de la trobada, on s’hi inclouen les aportacions de les iniciatives a les empreses i els treballadors, i els elements crítics i clau per a la seva implantació.

Visualitza les fitxes de seguretat i salut aquí

14 de novembre de 2022