Els socis del projecte europeu Proxterra es van reunir els dies 4 i 5 de novembre a Barcelona per celebrar el seu 4t Comitè de Pilotatge transfronterer. Una trobada estratègica que va servir per fer balanç de les accions realitzades i afinar les properes passes cap a una agricultura més sostenible, una logística més local i un consum més responsable entre Occitània i Catalunya. Hi van participar una vintena de persones.
La sessió de treball es va fer dimarts 4 de novembre a les instal·lacions de Fira de Barcelona, coincidint amb el Fòrum Gastronòmic Barcelona, una fira de referència per als professionals del sector gastronòmic. La jornada es va centrar en les últimes passes abans del tancament de les accions del projecte, previst a finals de juny de 2026. El projecte es clourà oficialment el desembre, sis mesos més tard.


Els assistents també van poder compartir experiències, bones pràctiques i aprenentatges acumulats. L’assistència al congrés va permetre als socis visitar estands i conversar amb responsables de Xarxa de Productes de la Terra (Diputació de Barcelona), Girona Excel·lent (Diputació de Girona) i Gust de Lleida (Diputació de Lleida).
Un cop d’ull al territori
El dimecres 5 de novembre, fora de l’agenda estricta del Comitè, els participants van conèixer de prop diverses iniciatives del territori:
- Can Comas (Parc Agrari del Baix Llobregat), un espai singular dins l’àrea metropolitana, amb terres fèrtils que garanteixen la producció hortofructícola i preserven el paisatge agrícola.
- Espigoladors i l’obrador d’“es-imperfect”, projecte social que lluita contra el malbaratament alimentari recuperant excedents de fruita i verdura i transformant-los en productes de la marca “es-imperfect”, generant ocupació inclusiva.
- Mercabarna, el principal mercat majorista d’aliments frescos d’Europa, on es van presentar les línies estratègiques de sostenibilitat i es va recórrer el Pavelló G, amb llocs de productors, parades i zones de cooperatives, el nou centre d’aprofitament alimentari Foodback i el Punt Verd.


Properes passes
La pròxima reunió del Comitè de Pilotatge tindrà lloc entre febrer i maig, al sud de França, amb visites a agroproductors especialitzats en empreses visitables. També s’hi convidaran les empreses que van participar al programa “Empresa visitable”, impulsat recentment per Creacció, Osona Turisme i el Consorci del Lluçanès.



