El Centre Tecnològic Beta (CT BETA) va organitzar la setmana passada una jornada tècnica en el marc del projecte Novafert, amb el suport de Sorigué com a coorganitzadora i amfitriona, i en col·laboració amb diversos projectes com Proxterra, HarvRESt i GO DIGEVA.
Liderada pels tècnics del projecte Proxterra, aquesta trobada va reunir els principals actors del sector per reflexionar sobre com integrar millor la producció d’energia i fertilitzants en entorns ramaders.
Aquesta jornada ha permès així lliurar molts consells i recomanacions per a la reducció de les emissions de gasos i la contaminació de l’aigua per la ramaderia, gràcies a la integració de la producció d’energia i la generació de biofertilitzants a la granja per digestió anaeròbica. Va ser una oportunitat per descobrir casos d’èxit concrets, com la planta de biogàs de la finca Torre Santa Maria, on s’utilitzen fems ramaders per produir biofertilitzants innovadors, que després s’utilitzen als camps de cereals. Un cas real d’economia circular en acció.
També es van presentar els treballs realitzats pel Centre BETA en el marc del projecte europeu Novafert, que treballa per desenvolupar la producció de nous biofertilitzants sostenibles, els avenços de DIGEVA, que pretén validar la viabilitat de l’evaporació al buit per concentrar els nutrients del digestat, i finalment l’eina desenvolupada per HarvRESt per facilitar la presa de decisions en projectes que combinen energies renovables i producció de fertilitzants.
El coneixement tècnic, els casos pràctics i el diàleg obert entre els participants van fer d’aquesta jornada una experiència especialment enriquidora, una oportunitat perquè el projecte Proxterra desenvolupés sinergies operatives i tècniques amb aquestes altres accions innovadores.
Amb la finalització d’aquesta fase, les empreses estan ara preparades per implementar i oferir al públic aquestes experiències, contribuint a fer del turisme agroalimentari.
