Les bones xifres confirmen el gran interès pel Lactium i el sector formatger

La 15a mostra de formatges artesans catalans, celebrada aquest cap de setmana al Parc Jaume Balmes de Vic, augmenta les xifres de públic i reafirma l’alt interès pel sector. El pastís de formatge de la Pastisseria Sant Llehí de Sant Antoni de Vilamajor guanya el Premi Millor Pastís de Formatge Català

Lactium, la festa del formatge artesà i català, ha lluït amb èxit aquest cap de setmana al Parc Jaume Balmes de Vic, en una edició que ha coincidit amb la celebració de la diada de Sant Jordi. Durant els dos dies de fira, Lactium ha captat una afluència constant de públic que confirma l’interès pel sector formatger.

“Ha estat una edició d’èxit amb rècord de vendes i una excel·lent afluència de públic que ha pogut gaudir de la diada i de la cultura formatgera amb amistats i família. Vic aposta per seguir creixent i potenciant les fires de la ciutat”, apunta Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic. 

Els visitants han pogut passejar per l’espai expositiu, amb un recull de 30 formatgeries: vuit d’Osona, amb més de 150 formatges; 15 Amics del Formatge, set dels quals d’Osona, amb productes agroalimentaris artesans i de qualitat; i el territori convidat, amb la denominació AOP Ossau Iraty, de les zones d’Iparralde i el Béarn, als Pirineus Atlàntics. El col·lectiu d’expositors confirma l’elevat interès i volum de vendes i la fidelitat del públic de Lactium, que ha acudit a la fira amb una clara disposició a tastar, descobrir i comprar formatges. 

Les formatgeries d’Osona i el Lluçanès han estat les següents: Formatges Riudavets, Ubach, Mas el Garet, Mas Rovira, Les Cabres d’en Peyu, Betara, Granja Comas i Granja Armengol.  I els Amics del Formatge d’Osona i el Lluçanès: Mas Bellpuig, Forn Cal Pujals, Enso Ferments, Cervesa Kibus, Ratafia Bosch, Castanya de Viladrau i Infusions Sambucus. 

Prop de 500 persones han gaudit de les activitats de l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat, basades en la cultura formatgera a través de tastos guiats de formatges combinats amb música, poesia, relats de projectes, converses amb autors i jocs. Des de Creacció hem organitzat una activitat titulada “Fetaosona: formatges excel·lents maridats amb fragments de literatura femenina”, on Bernat Gurt, especialista en formatges, ha presentat els formatges osonencs de la fira. L’acompanyaven Aida Montonya i Irene Solanich, que han llegit fragments de literatura femenina i osonenca i han arrodonit la sessió. La cinquantena de persones que hi ha assistit també ha pogut tastar un dels productes dels Amics del Formatge d’Osona i el Lluçanès presents a la fira. 

La festa del formatge també ha comptat amb activitats i música en directe a l’escenari TxisArts, i ha ofert un espai de degustació a través de fustes dels formatges presents a la fira a l’espai TxisBar Gastroteca, que ha servit més de 2.200 fustes de formatges. 
L’organització considera que ha estat una fira amb una molt bona acollida i des de Creacció estem molt contents d’haver-hi sumat, acompanyant els productors agroalimentaris de la Xarxa de Productes de la Terra d’Osona i el Lluçanès a tenir-hi presència.

Llegeix l’article d’opinió: “La bona salut del sector formatger a la comarca d’Osona”, de Núria May

26 d'abril de 2023