Fet a Osona al Lactium: formatges excel·lents maridats amb fragments de literatura femenina

La tradicional fira de formatges se celebra aquest cap de setmana a Vic, coincidint amb la diada de Sant Jordi

El Lactium 2023 se celebra aquest cap de setmana a Vic. Fet a Osona hi serà present amb  set formatgeries i set Amics del formatge a la part expositiva de la fira i en una activitat a l’Aula del Formatge on hi haurà la presència d’aquests 14 productors. També impulsen la campanya El Plat Lactium amb Osona Cuina: els restaurants que en formen part ofereixen, del 6 al 23 d’abril, plats cuinats amb formatges Fet a Osona i de la Xarxa de Productes de la Terra del Lluçanès.

La comarca d’Osona gaudeix d’un destacat nombre de formatgeries artesanes, que reuneixen un catàleg molt divers en tipologies de formatges. A l’activitat a l’Aula del Formatge, Fet a Osona proposa el tastet d’una fusta de formatges en companyia d’altres aliments excel·lents, tot maridat amb literatura amb veu femenina. L’acte, organitzat per Creacció, es farà el dissabte, 22 d’abril, a les 8 del vespre.

Aquest activitat presentarà les set formatgeries osonenques que tenen parada a Lactium 2023. Bernat Gurt explicarà les característiques de cada un dels formatges i de les persones que hi ha al darrere.

Els formatges que es tastaran són mató de vaca de Granja Comas, formatge fresc de vaca de Granja Armengol, ausetà de cabra de les Cabres d’en Peyu, blanc de Sora de cabra de Mas Rovira, Garrotxa de cabra de Mas el Garet, serrat d’ovella d’Ubach i madurat de cabra de Formatges Riudavets.

Aprofitant que és cap de setmana de Sant Jordi, durant el moment del tast, els assistents podran escoltar diferents fragments de llibre d’’autores, principalment osonenques, algunes de les quals presenten llibre per Sant Jordi, i que s’han escollit especialment per tenir una sintonia especial amb el formatge amb què combinen.

Formatges Riudavets

Escriptores osonenques

Aida Montonya i Irene Solanich, que han seleccionat i faran lectura dels textos, explicaran perquè s’ha escollit cada fragment del llibre tenint en compte els atributs sensorials i organolèptics del formatge. Es podran escoltar paraules de: “Canto jo i la muntanya balla” d’Irene Solà, Anagrama; “Un gintònica amb na Lònia Guiu”, de diverses autores, Edicions Xandri; “Abraçaràs el riu i sabràs qui ets”, de Meritxell Guitart Andreu, Lluny del Ramat; “Els fils del mar” d’Inés Macpherson, Pècula; “El forat que deixes” d’Emma Mussol, Llibres del Delicte i “Cuina o barbàrie” de Maria Nicolau, Ara Llibres.

A la taula, a més, els assistents a la sessió hi trobaran altres aliments Fet a Osona, de la Xarxa de Productes de la Terra d’Osona i del Lluçanès, que també tenen parada a la fira com a Amics del Formatge. Així, podran tastar: pa de nous i figues de Mas Bellpuig; pa de blat forment de Cal Pujals; Kimchi blanc i Kombutxa de Menta d’Enso Ferments; cerveses Ipa Joao, English Brown i Palé Ale Quinoa de Kibus; melmelada de castanya i gerds de Castanya de Viladrau; infusió refrescant de tarongina i poliol de Sambucus i Ratafia Bosch Reserva de Ratafia Bosch.

Una sessió que combina històries formatgeres i tast de la mà d’un expert coneixedor dels formatges amb una literatura escrita i llegida amb veu femenina. Una bonica manera de combinar producte, gastronomia i cultura per tancar les sessions d’activitats a l’Aula del Formatge BonPreu Esclat del Lactium, a la vigília del Sant Jordi 2023.

Organitza: Creacció
Capacitat de l’aula per a 50 persones
Entrades a la venda a l’espai d’informació de la fira durant el mateix dissabte a 5 euros

Més informació i programa
de la fira Lactium 2023

19 d'abril de 2023