La reemprenedoria es consolida a Osona com una nova forma d’emprendre

Quan es parla d’emprenedoria acostumem a pensar en arrencar un nou projecte des de zero. Però no sempre és així.

La reemprenedoria (emprendre des d’un projecte que ja està en funcionament) és una fórmula diferent d’emprendre que a la comarca d’Osona s’està consolidant amb pas ferm.

La casuística és diversa, però amb un fil conductor comú: el propietari d’un projecte ja existent decideix compartir-lo o traspassar-lo a un nou emprenedor.

Des de propietaris que decideixen jubilar-se, a empreses que volen créixer de manera inorgànica amb la compra de projectes existents, passant per emprenedors amb llarga trajectòria en projectes empresarials que volen liderar un projecte propi, per posar alguns exemples, tots creen un vincle extremadament potent entre l’anomenat cedent i el reemprenedor.

Reemprendre va molt més enllà del que podria ser entès com el traspàs d’un negoci. Més enllà del canvi de mans d’un projecte en funcionament, es crea un vincle i una transferència de coneixement entre l’anterior propietari i el reemprenedor. En alguns casos d’èxit a Osona, el vincle ha arribat al punt que el cedent s’incorpora durant uns mesos com a treballador al projecte del nou reemprenedor. 

Així es garanteix una estabilitat al projecte i la transferència de coneixement és progressiva.

La reemprenedoria també és un pol d’atracció d’inversors que busquen negocis en funcionament per rendibilitzar-los i fer-los créixer. O bé d’empreses que volen abordar sectors o mercats que no dominen o als quals volen implantar-se de manera ràpida per créixer des del minut 1 de projecte.

 

Les xifres a Osona: 55 projectes d’èxit i 183 llocs de treball

A Osona, Reempresa, el programa de compravenda de petites i mitjanes empreses, va tancar el 2020 amb 55 projectes d’èxit, des que es va iniciar a la comarca el 2015.

Durant aquests 5 anys, la compra-venda de projectes empresarials ha permès generar una inversió induïda a la comarca de 4.524.192 euros, i mantenir 183 llocs de treball.

Per sectors, destaquen l’hostaleria i els serveis, seguits de la indústria i el comerç, si bé l’últim any s’estan potenciant els casos del sector agroalimentari.

De fet, Osona ocupa cada any les primeres posicions del rànkings de projectes d’èxit de Reempresa a la província de Barcelona, en la categoria de municipis mitjans.

11 de febrer de 2021