Josep Oliver: “Cal allargar els ERTO tant com faci falta i garantir la liquiditat de les empreses”

El Catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver,  ha explicat a l’Àgora d’opinió els efectes de la COVID19 a mig termini a l’economia catalana

Aquest dimecres 20 de maig l’economista i Catedràtic Emèrit d’Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver, ha pronunciat la ponència “Els efectes de la COVID19 a mitjà termini sobre l’economia catalana”, en el marc de l’Àgora d’Opinió que, per primera vegada s’ha celebrat virtualment.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha donat la benvinguda i tot seguit, el president de Creacció, el Dr. Josep Arimany, ha glossat la trajectòria del ponent, com  a vice-rector de la UAB i Director del departament d’Economia Aplicada de la UAB, així com membre de diversos comitès assessors del Govern de la Generalitat i de l’administració pública i co-director del Think tank EuropeG, grup d’opinió i reflexió en economia política.

L’economista ha estructurat la ponència en 3 grans blocs: els antecedents i els primers impactes de la crisi al mercat de treball, cap a on anem amb el perfil de la crisi generat i fins a quin punt s’hi ha donat una resposta adequada i, finalment, reflexions sobre les conseqüències a llarg termini.

Oliver ha afirmat respecte les perspectives dels propers mesos que “no tinc bones notícies i ho lamento. Estem davant d’una crisi sense precedents. Els països han d’entendre el context i posar les bases per sortir-ne. Ara bé, alguns sectors ,com el teixit industrial i el serveis que hi ha estan vinculats, potser en podran sortir reforçats. I a Osona en teniu un exemple”.

El catedràtic s’ha mostrat convençut que “el que ens espera per aquest 2020, veient el conjunt de les estimacions, és una caiguda molt severa del PIB, com mai haurem vist” i ha afegit que caldrà abordar el debat de la contenció de la despesa i com fer créixer els ingressos públics perquè “tenim una fiscalitat que no és l’adequada”.

Al torn de debat i preguntes, moderat pel president de Creacció, Josep Arimany, l’economista ha conclòs que les administracions locals han de procurar atacar la bossa de pobresa que s’incrementarà amb l’impacte de la pandèmia i lluitar per reduir la desigualtat social i evitar fractures socials insoldables.

Josep Oliver ha afegit respecte el sector agroalimentari que “ha estat un sector privilegiat, però que haurà de ser capaç de millorar l’aportació de valor afegit. Una part d’aquesta crisi es resoldrà tecnificant i automatitzant. Hem d’utilitzar la robotització per oferir productes amb més valor afegit”.

I respecte les empreses i l’ocupació, s’ha mostrat convençut que “cal allargar els ERTO tan com faci falta i plantejar mesures per garantir la liquiditat de les empreses”.

Finalment, ha insistit en que Espanya “no pot tenir tant concentració de l’activitat al sector terciari, i depenent de l’exterior. Si jo hagués de posar èmfasi en un sector tractor per sortir de la crisi, diria indústria”.

Sobre Àgora d’opinió
Àgora d’opinió es va reorientar l’any passat i es celebra en el format de la conferència d’un ponent destacat de l’àmbit empresarial, social, cultural o científic i d’un col·loqui obert. El fòrum és una iniciativa de Creacció, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, el Casino de Vic, El 9 Nou, el Consell Empresarial d’Osona i la delegació d’Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Recupera l’Àgora aquí

20 de maig de 2020