Empresa visitable, turisme amb gust de territori

El programa Empresa Visitable, impulsat per Creacció, Osona Turisme i el Consorci del Lluçanès, ha superat una nova etapa amb èxit. Durant els darrers mesos, quatre empreses agroalimentàries del territori –La Musona, a la foto de l’esquerra, El Soler de N’Hug, Sambucus i Castanyes de Viladrau– han treballat per transformar els seus models de negoci i integrar-hi propostes de turisme experiencial que connectin producte, paisatge i visitant.

Un programa per donar valor al territori a través del turisme agroalimentari

El programa té com a objectiu acompanyar empreses del sector agroalimentari en el disseny i implementació d’experiències turístiques vinculades al seu propi entorn i activitat productiva. L’acompanyament ha estat liderat per l’expert en desenvolupament d’experiències turístiques Manel Colmenero, que ha guiat les empreses en la construcció del relat, l’estructuració dels continguts i la definició dels públics objectiu.

Durant tres sessions formatives, les empreses han pogut dissenyar les seves propostes, i en els últims dies han culminat amb les sessions de contrast, una fase clau del programa. En aquestes sessions, cada empresa ha simulat la seva experiència davant un comitè d’experts per recollir orientacions estratègiques i propostes de millora.

El comitè avaluador ha estat format per professionals destacats del sector turístic i agroalimentari: Martí Sabrià Deulofeu, expert en turisme gastronòmic i cultural, professor a Esade i promotor d’iniciatives com la Garoinada o Petits Grans Hotels; Ramon Sentmartí, exdirector de Prodeca i impulsor del programa Benvinguts a Pagès; i Sandra Fumanya, tècnica d’Osona Turisme, acompanyada de tècnics locals del territori.

Les sessions s’han celebrat en dues jornades: el 30 de maig, amb La Musona i El Soler de N’Hug, i el 4 de juny, amb Castanyes de Viladrau i Sambucus. Totes les propostes han destacat pel seu compromís amb la sostenibilitat, l’arrelament territorial i l’aposta per la diversificació. Són les següents…

La Musona, Les Masies de Roda

Empresa familiar especialitzada en carn de vedella 100% Aberdeen Angus, criada a Osona. A través del programa, han dissenyat una visita que permet conèixer el ramat, entendre el valor nutricional i gustatiu de la carn Angus i acabar amb un tastet. La proposta inclou també una botiga física i algunes variables, com un taller de barbacoa per aprofundir en l’experiència gastronòmica.

L’experiència turística que vol implantar La Musona és autèntica, coherent amb el territori i amb un gran potencial dins l’oferta d’agroturisme d’Osona. El projecte destaca per la seva identitat pròpia, el vincle amb el món ramader i un entorn privilegiat.

El Soler de N’Hug, Prats de Lluçanès

Granja familiar dedicada a l’agricultura i la ramaderia, amb model d’economia circular: des de la producció i matança (escorxador) fins a l’elaboració (obrador) i venda (botiga). A més, disposa d’una Aula Rural, on potencia les activitats culturals, com tallers, presentació de llibres o altres iniciatives diverses.

La visita recorre tota la finca, passant per l’Aula Rural, l’obrador, la botiga, i finalitza amb un tast de producte. Una experiència que mostra com es pot viure amb autosuficiència i arrelament al territori.

La proposta té un alt potencial per formar part d’una oferta turística estructurada dins del sector agroalimentari del territori. Els punts forts se centren en l’autenticitat, el coneixement directe i l’entorn.

Sambucus, Sant Pere de Torelló

Cooperativa d’inserció sense ànim de lucre, que treballa per donar oportunitats professionals a persones amb dificultats sociolaborals. La seva activitat productiva està centrada en l’àmbit agrari i gastronòmic, amb programes que combinen treball, formació i acompanyament.

Una de les seves àrees de treball és el cultiu d’unes 40 plantes aromàtiques i medicinals a la finca Mas Vinyoles, a Sant Pere de Torelló. Es cultiven de manera ecològica, es tallen a mà, s’assequen a l’assecador solar i s’envasen manualment.

L’experiència visitable inclou el recorregut pels camps de cultiu i experimentals, l’assecador solar, una sessió de tast i accés a la botiga. Una variable de la visita és la possibilitat de fer un taller d’elaboració de ratafia, que aporta un valor educatiu i participatiu.

La visita és una experiència enriquidora i amb gran capacitat de connexió amb els participants. Es valora molt positivament la combinació de passejada i taller pràctic, que permet vivenciar els continguts de manera activa i significativa. També sobresurt l’oportunitat de convertir l’entorn en una aula viva, aprofitant el paisatge i les plantes silvestres com a eina pedagògica i emocional. A més, es reconeix l’interès del públic per una oferta autèntica i arrelada al territori, amb un gran marge per connectar coneixement ancestral, gastronomia i natura. Aquestes fortaleses constitueixen una base sòlida per impulsar millores i reforçar el valor diferencial de Vinyoles.

Castanyes de Viladrau, Viladrau

Projecte que es dedica a la recuperació de castanyers centenaris del Montseny i la seva fusta, l’elaboració de més de 40 productes amb castanyes i visites guiades.

Ofereixen una visita que comença amb una infusió de castanya, continua amb l’exposició de productes i una sortida en 4×4 fins als castanyers centenaris. Finalitza amb un tast i visita a la botiga. L’experiència connecta natura, tradició i innovació.

La iniciativa, segons els experts, té una base molt potent: un relat coherent, un territori amb molt valor i productes de qualitat.

Amb la finalització d’aquesta fase, les empreses estan ara preparades per implementar i oferir al públic aquestes experiències, contribuint a fer del turisme agroalimentari una nova via de desenvolupament local per a Osona i el Lluçanès.

10 de juny de 2025