Vic lidera la recuperació econòmica a Osona

Vic encapçala la recuperació econòmica a la comarca d’Osona. El rol que juga la ciutat dins del territori és el de motor d’activitat econòmica. Osona es va mantenir entre les comarques amb més creixement econòmic entre 2013-2017, i Vic va créixer encara a un ritme molt més elevat. Les darreres dades disponibles mostren que el PIB de la capital s’ha incrementat un 12,35% respecte el moment anterior a la crisi. El PIB per habitant és superior a la mitjana d’Osona i de Catalunya. L’anàlisi d’indicadors feta per Creacció mostra que la capital concentra el 35% d’empreses d’Osona, el 37% del PIB i el 38% dels llocs de treball, quan suposa el 28% de la població.

El Dr. Josep Arimany, president de l’agència i primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, ha remarcat en roda de premsa aquest dimecres que Vic és la 28a ciutat catalana, amb 43.964 habitants i que es preveu que la dinàmica de població continuarà la tendència de creixement. Arimany ha considerat que “un repte important serà la manca d’habitatge”. Una altra dada significativa és que, a diferència d’Osona, que és deficitària en llocs de treball, la capital té superàvit i concentra els serveis de la comarca. La contractació està en el moment de màxim creixement, mai abans no s’havia contractat tant, i es detecta que “Vic atrau treballadors de la resta del territori”. Actualment, la taxa d’atur és del 10,78%, molt propera ja a la mitjana comarcal (10%), a diferència dels anys de crisi en què la ciutat destacava per les seves altes taxes.

Creacció ja ha ajudat a consolidar un centenar d’empreses

El conseller delegat de Creacció i director general de la FUBalmes, Joan Turró, ha fet balanç dels serveis de promoció econòmica que ha dut a terme Creacció per a l’Ajuntament de Vic en el marc d’una encomana de gestió. Per cada euro invertit pel consistori, Creacció n’ha aconseguit 2,71€ a través de captació de subvencions.

Des de l’any 2014, més de 100 empreses s’han consolidat amb el suport de Creacció. L’any 2017 es va ajudar a crear 53 noves empreses, les quals van generar 81 llocs de treball. L’agència disposa de tres espais de viver i coworking que durant els darrers dotze mesos van allotjar 57 projectes que van generar 87 llocs de feina. Un dels espais, el VIT, és un referent a Catalunya i un pol d’atracció en l’àmbit TIC. Un altre servei que s’ha destacat és el Programa Reempresa que facilita el traspàs de negocis. L’any 2017 va haver-hi 4 casos d’èxit i ja se n’acumulen 14 des del començament de la iniciativa.

25 d'abril de 2018