Una jornada sobre Emprenedoria Tecnològica, a la tretzena E-Week, la setmana digital de la UVic

La tretzena edició de l’E-Week, la setmana digital a Vic, arrencarà dilluns vinent, 24 d’abril. Els sensors i els sentits que activen el nostre cervell i posen en moviment els inputs sensorials seran l’eix central d’aquesta edició, que debatrà com es connecten i interaccionen tecnològicament la vida, l’art i la ciència. El programa ve marcat per l’organització d’una Jornada d’Emprenedoria Tecnològica, que se celebrarà el dijous 27 d’abril a Barcelona, a la Sala d’actes del Palau de Mar, al Museu d’Història de Catalunya. La jornada la inaugurarà el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, juntament amb el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Villà, i la directora de la Unitat d’Emprenedoria, Elisenda Tarrats.

La primera de les quatre conferències previstes plantejarà nous models regulatoris per al tractament de les dades a Internet, i anirà a càrrec del Dr. Jorge González-Conejero, sotsdirector de l’Institut de Dret i Tecnologia de la UAB, i la Dra. Emma Teodoro, investigadora sènior de l’Institut de Dret i Tecnologia. La següent xerrada la impartirà Telefónica. Mentre que la tercera, sota el nom “La cadena de valor de les dades: un món d’innovació i oportunitats?”, anirà a càrrec del director del Centre d’Excel·lència de Big Data de Barcelona, Marc Torrent.

Finalment, el director de tecnologia, innovació i sistemes de RTVE, Pere Vila, impartirà una conferència on exposarà el cas de quatre empreses emergents que lluiten per enlairar-se i fer-se un lloc en el mercat i que han estat seleccionades per formar part del projecte Impulsa Visión, una acceleradora de startups concebuda per RTVE per impulsar l’emprenedoria i la innovació dins el sector audiovisual.

Projecte “Parelles Digitals”
També en el marc de l’E-Week, el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials, a través de la Càtedra TIC i Salut de la UVic-UCC, impulsa per primera vegada un projecte de parelles digitals intergeneracionals. Amb el nom de Parelles Digitals, l’activitat aparellarà joves d’entre 16 i 25 anys amb persones majors de 60 anys que disposen d’smartphone, però que en tenen un coneixement molt bàsic i volen ampliar-lo. En sessions d’un màxim de tres hores diàries els dies 24, 25 i 26 d’abril, de 16 a 19 h, a La Farinera, el Casal Mossèn Guiteras i la Sala Mercè Torrents de la UVic, els participants acompanyaran la seva parella digital en l’adquisició de noves competències digitals en l’ús del mòbil o de la tauleta, de forma personalitzada i adaptada a les inquietuds i necessitats de cada persona gran. El dijous 27 d’abril (18h, Aula Magna) tindrà lloc un acte de cloenda amb el lliurament dels certificats de participació.

El projecte Parelles Digitals planteja un doble repte: En primer lloc, facilitar a les persones grans de Vic un millor coneixement i ús dels dispositius mòbils (telèfons i tauletes) per comunicar-se, millorar la qualitat de vida i prevenir l’aïllament i l’exclusió. En segon lloc, conscienciar els joves i els estudiants dels efectes positius de desenvolupar una tasca de servei a la comunitat.

Parelles Digitals té el suport i la implicació de l’Ajuntament de Vic i Vic Jove, les Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran i Isern Electrodomèstics, i compta amb la producció de mSocial. El programa neix amb la voluntat de ser el primer pas d’una aposta de molta més envergadura: convertir Vic en la primera ciutat que situï plenament la gent gran en l’era digital, i que ofereixi un espai intergeneracional de formació i d’intercanvi d’experiències que faci de l’entorn urbà un espai més humà i inclusiu.

Una quarantena d’activitats en 5 dies
Enguany l’E-Week portarà a Vic una quarantena d’experts en l’àmbit tecnològic i digital que participaran en els diversos actes programats acompanyats pel professors i investigadors de la UVic-UCC. Dilluns que ve, la setmana s’inaugurarà a la sala Segimon Serrallonga, amb la conferència “Els cinc sentits”, del doctor en Física i professor de Teoria dels Processos Irreversibles de la Universitat de Barcelona, Jorge Wagensberg, que parlarà dels sensors i els sentits. El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, presidirà l’acte. També hi intervindran el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Villà, i la professora i directora de l’E-Week, Montse Casas.

Entre les gairebé 40 activitats de la E-Week, també figura la presentació del projecte “Despertant instruments adormits”, en què es mostrarà com l’ús de tecnologies 3D ha permès recuperar, tant en fusta com en impressió 3D, instruments musicals ja desapareguts que apareixen esculpits a la portalada de Santa Maria de Ripoll.

També hi ha previstos una conferència sobre SENTILO, la Plataforma de Sensorització de la Diputació de Barcelona; una altra de Sorin Hermon, expert en herència digital a l’STARC Cyprus Institute; un bloc temàtic dedicat als mitjans de comunicació, amb la participació de TV3 i Catalunya Ràdio; una conferència del vicepresident del FCB, Manel Arroyo, que explicarà el màrqueting digital del Club; diversos tallers sobre la tecnologia punta amb el disseny 3D al capdavant; o un espai obert d’experimentació amb realitat virtual. La setmana es tancarà oficialment divendres a la sala Segimon Serrallonga amb una conferència sobre les últimes novetats en telefonia a càrrec de Telefónica.

L’E-Week l’organitza la UVic juntament amb l’Ajuntament de Vic i amb la col·laboració de Telefónica, RTVE, TV3, Catalunya Ràdio, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals SA, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Museu d’Història de Catalunya, Visyon, la Universitat Autònoma de Barcelona, Napptilus, el FCB, Abinitio, la Ballesta, Sibina&Partners, el Mobile World Capital Barcelona, Barcelona Tech City, Total Museology, Big Data CoE, HP i mSocial.

L’objectiu de la setmana digital és generar espais de reflexió al voltant de les noves tecnologies a partir de l’anàlisi de professionals.

Més informació a http://mon.uvic.cat/e-week/

21 d'abril de 2017