Una exposició sobre la vida als camps de refugiats saharauis a Casa Convalescència

Fins el proper 31 d’octubre Casa Convalescència, la seu de Creacció, acollirà una exposició fotogràfica sobre la realitat del poble saharaui als campaments de refugiats de la província de Tindouf, al sud-oest d’Algèria. La mostra, organitzada per l’associació Cooperació Osona Sahara, és obra de Paco Delgado i Flaviano de Pablo, i porta per títol “Hijos del sol y del viento” en referència a una obra del poeta i escriptor saharaui Mohamed Salem Abdelfatah “Ebnu”.

A través d’una selecció de fotografies la mostra recull el dia a dia als camps de refugiats situats a la hamada, una zona desèrtica sense aigua ni terra fèrtil, exposada a altes temperatures a l’estiu i a freds intensos a l’hivern. Entre d’altres s’hi poden veure els habitatges dels campaments, les escoles bressol i les madrasses, o l’hospital de Rabuni, la capital administrativa dels camps de refugiats saharauis. També s’hi poden veure moments i situacions de la vida quotidiana, com els jocs, les festes, les tradicions o l’elaboració d’aliments tan bàsics com el pa del desert o el te saharaui.

Paco Delgado ha col·laborat amb la Federació d’Associacions Catalanes d’Ajut al Poble Saharaui en diversos projectes sanitaris als campaments, així com divulgant la situació d’aquest poble. Flaviano de Pablo col·labora amb Medicus Mundi Catalunya, i ha viatjat als campaments de Tinduf per documentar l’activitat del laboratori de producció de medicaments essencials que la ONG, junt amb el Ministeri de Salut de la RASD (República Àrab Saharaui Democràtica) hi té en funcionament des de fa 12 anys.

4 d'octubre de 2016