Una aplicació mòbil per fomentar l’alimentació saludable o la nova mascota del CHV, algunes de les idees de la quarta edició del Repte Empresa

Més d’un centenar de nens i nenes de cinquè i sisè de primària de les escoles Terra Nostra (Olost), Lluçanès (Prats de Lluçanès), FEDAC Vic – Pare Coll i Santa Caterina (Vic) van participar divendres la quarta edició del Repte Empresa a la Sala Sert de l’edifici El Sucre de Vic. Aquesta activitat educativa forma part del projecte Empresa i Formació del Consell Empresarial d’Osona, Creacció, i la UVic-UCC i consisteix en resoldre un repte empresarial plantejat per una empresa de la comarca. En aquesta edició s’ha comptat amb la complicitat del Consorci Hospitalari de Vic.

Durant tot el matí, els alumnes han treballat a partir de tècniques basades en la creativitat i en la innovació per pensar idees i presentar propostes sobre com ha de ser “la salut del futur”. Organitzats en dotze grups, i acompanyats per dinamitzadors/es, els nens i nenes han abordat diverses tasques. Han sorgit idees vinculades amb el reciclatge i l’ecologia, com ara un autocar de transport adaptat que estigués construït amb material reciclat o el respecte envers la diversitat, amb un campanya de foment de l’alimentació saludable i alhora contra el bullying, amb el lema ‘Si menges saludable tens una vida agradable’. Entre d’altres, han suggerit nous serveis als centres hospitalaris com ara una zona enjardinada o bé convenis amb les protectores d’animals per poder fer rehabilitació amb mascotes. També han dissenyat la mascota del CHV, una emoticona anomenada Jilut (suma de les paraules emoji i salut) o bé maquetes amb habitacions i sales d’espera més amables, acolorides i amb dibuixos i jocs.

Presentació d’idees i valoració
A la recta final de la jornada, els dotze grups han presentat les seves propostes a un comitè de valoració, format per representants de les organitzacions i de l’empresa, que ha avaluat els resultats obtinguts. Carme Sáez, de l’àrea d’Innovació de Creacció i el doctor Pere Domènech, cap de servei de Pediatria del CHV, els han felicitat per la feina feta. La presidenta del Consell Empresarial d’Osona, Lurdes Baulenas, ha agraït la participació a tots els centres escolars i al CHV. Per la directora executiva de Creacció, Núria Macià, la jornada permet que els nens i nenes “es formin per les competències del futur, que seran transversals”. Des de les escoles, docents com Iolanda Roset, mestra de l’escola Lluçanès, han considerat que “és molt positiu que els grups hagin barrejat alumnes de les diferents escoles, que vencen la timidesa” i que “deixar-los material que poden manipular com peces de lego o cartolines per retallar i enganxar i fer dibuixos és molt motivador”. Mireia Planàs, mestra de Santa Caterina, ha afirmat que “l’educació ha de ser en base a reptes i per als alumnes aquesta activitat d’avui ha estat com un regal”.

14 de maig de 2018