Tots els detalls: els joves autònoms ja poden demanar els ajuts

Qui pot demanar la subvenció? Fins quan? Quins requisits s’han de complir? Quants diners em poden donar? T’ho responem en aquest article.

Els joves emprenedors d’entre 18 i 29 anys que vulguin tirar endavant un negoci ja poden demanar des d’aquest dimarts, 18 de juliol, una subvenció de 15.120 euros a la Generalitat. En total, s’hi destinaran 13 milions d’euros, que provenen del pressupost del Govern (60%) i del Fons Social Europeu Plus (40%). Com a novetat destacada de la convocatòria d’enguany, es reserven 500.000 euros per a joves de pobles de menys de 500 habitants (micropobles). Te n’expliquem tot els detalls.

Qui pot demanar la subvenció?

Joves d’entre 18 i 29 anys (ambdós inclosos) que hagin posat en marxa un negoci des del 1 de gener del 2023. En queden exclosos els que ho hagin fet el 2022.

Quins requisits s’han de complir?

  • Cal estar donat d’alta al registre del programa de Garantia Juvenil en situació “inscrit beneficiari”. Llavors cal haver-se donat d’alta com a persona treballadora autònoma.
  • Haver iniciat l’activitat econòmica o professional com a persona treballadora autònoma entre el període de l’1 de gener de 2023 fins al dia abans de presentar la sol·licitud d’aquest ajut.
  • Mantenir i acreditar, amb informació fiscal i/o de facturació, la realització de l’activitat econòmica o professional per la qual s’ha sol·licitat l’ajut durant un mínim de 18 mesos de manera ininterrompuda. Si això no passa, s’haurà de retornar tota la subvenció o només una part. 
  • Durant aquests 18 mesos, la persona que ha demanat l’ajut no pot estar contractada com a persona assalariada. 
  • Durant aquests 18 mesos, la persona ha de mantenir el domicili fiscal i el centre de treball a Catalunya. 
  • Durant aquest 18 mesos, cal dur a terme una acció de caràcter formatiu o de suport que contribueixi a millorar la gestió del negoci o que estigui relacionada directament amb l’activitat econòmica o professional desenvolupada.

Quants diners em donaran?

  • La subvenció és de 15.120 euros per a cada autònom a qui se li concedeix. 
  • Si l’activitat econòmica finalitza abans dels 18 mesos, s’haurà de retornar part dels diners: si s’atura abans dels 12 mesos, caldrà retornar tot l’import rebut, però, en canvi, si se supera el primer any només caldrà retornar una part dels diners entregats.
  • El demandant rebrà el 80% de la subvenció en breu i el 20% restant quan hagin transcorregut els 18 mesos.

Fins quan tinc temps d’enviar la sol·licitud?

Des del 18 de juliol fins al 20 de setembre a les 3 de la tarda. Per entregar-ho es pot fer únicament de forma virtual a través del Canal Empresa o del web de tràmits de la Generalitat.

Més informació

Fes la sol·licitud

Bases publicades

20 de juliol de 2023