Tens la factura de la llum optimitzada? Pagues el que has de pagar?

La factura de la llum té diversos conceptes, fixes i  variables. Les empreses poden incidir en alguns d’ells, com el preu o la potència contractada. T’ho expliquem i t’assessorem des de Proenergia Osona.

La factura de la llum té una alta complexitat que, realment, costa d’entendre en profunditat. Una  empresa té una comercializadora que cada mes rep de la distribuidora la lectura del seu comptador i li factura el que ha consumit. Però no només això, a la factura hi ha molts altres conceptes. 

En el càlcul de la factura hi ha conceptes fixes i variables. Els fixes són els impostos, la potència contractada i el preu de l’energia que tenim contractada amb la comercialitzadora. Els variables són la quantitat d’energia activa i energia reactiva que hem consumit.

A excepció dels impostos, en tots aquests conceptes hi podem incidir. O el que és el mateix, podem optimitzar la factura de la llum i, en conseqüència, reduir les despeses. Us ho expliquem.

Càlcul de la factura de la llum

Terme de potència. La potència contractada és la quantitat d’energia màxima que pot consumir el nostre punt de subministrament. Si el sobrepassem en un moment determinat, la comercialitzadora ens penalitzarà i, en cas contrari, potser es paga més perquè està sobredimensionada i quedem molt lluny de la quantitat màxima d’energia que podem utilitzar. A més, hi ha companyies en què el preu de la potència que et facturen és més car que el regulat.

Per tant, pots millorar la teva factura si tens la potència òptima segons les teves necessitats. Per estalviar en la factura de la llum i treure el màxim rendiment, hem de tenir contractada una potència adequada.

Terme de l’energia. És el preu que paguem per l’electricitat que consumim. Es calcula multiplicant el consum que hem fet durant el mes pel preu de la llum que tenim pactat amb la comercialitzadora. Aquest preu forma part d’un mercat lliure. 

El consum d’electricitat depèn estricament de l’empresa. Es pot reduir si tenim cura d’alguns aspectes del funcionament del dia a dia. Aquí podeu llegir uns quants consells.

Pel que fa al preu pactat amb la comercialitzadora, podem revisar preus al mercat, però no ens podem quedar aquí i hem de garantir un bon servei. Una bona opció passa per formar part d’un grup de compra conjunta d’electricitat per a empreses, com Proenergia Osona. Amb aquest model, s’aconsegueixen preus competitius, un bon servei i acompanyament i una informació transparent.

Energia reactiva. Aquesta energia s’associa a aparells o maquinària que funcionen amb motors i transformadors. Aquests equips produeixen un “residu” que torna a la xarxa com a energia reactiva. Es pot dir que és una energia “fantasma” que circula per la xarxa però no és útil.

L’energia reactiva es reflecteix a la factura de la llum quan és superior al 33% de l’energia activa utilitzada. En aquest cas, s’aplica una penalització econòmica. Si aquesta penalització és molt gran, les empreses poden plantejar-se reduir l’energia reactiva amb diversos procediments específics, com la instal·lació de bateries de condensadors.

Proenergia: assessorament i/o compra conjunta d’electricitat

Si vols saber si la teva empresa té un preu competitiu, si has d’optimitzar la teva potència i si hi han altres opcions de millora a la teva factura de la llum, des de Proenergia Osona t’ajudem: analitzarem les teves factures i et farem arribar les propostes més adequades.

A més, Proenergia Osona gestiona un grup de compra conjunta d’energia. Pots sumar-te en aquest grup d’empreses que des de fa quatre anys comprem conjuntament l’electricitat a preus competitius, amb bones condicions i servei. És molt senzill! 

Proenergia està impulsat per l’administració pública, per les oficines de promoció econòmica d’Osona i Lluçanès. El seu principal objectiu és la millora de la competitivitat empresarial oferint suport en l’àmbit energètic.

Demana més informació i assessorament a Proenergia, aquí

Tens algun dubte? Consulta el nostre FAQS

19 de setembre de 2023