Start-Up Catalonia a la Catalunya Central: Marc Mundo, cofundador de Goufone: “Apostem per una infraestructura única de fibra òptica en col·laboració amb altres operadors”

Marc Mundó és cofundador de Goufone, una operadora de telecomunicacions de proximitat que ofereix serveis de telefonia i Internet, així com el desplegament de fibra òptica i de radio enllaç. Treballa per a particulars i per a empreses en col·laboració amb la Fundació Guifi.net en el desplegament de la xarxa, de moment a les comarques d’Osona, el Ripollès, la Garrotxa, el Vallès Oriental i el Maresme.

El seu projecte empresarial participa a l’actual edició del programa Start-Up Catalonia, la xarxa d’acceleradores distribuïdes pel territori, entre les quals figura Creacció a la Catalunya Central. El programa treballa per afavorir i fer créixer les noves empreses catalanes que han estat seleccionades per formar-ne part.

Marc, com es competeix amb els gegants de la telefonia?
És complicat perquè et posen tots els entrebancs que poden, però mirem d’anar arribant a cada cop més llars de manera sostinguda i donar un servei de qualitat, que passa per un igual o millor rendiment de la connexió que els competidors i sobretot per la rapidesa en la resolució d’incidències. Oferim també els avantatges que dóna la proximitat, tant en el punt de venda com telefònicament. Ajudem a la gent a resoldre els petits problemes que els puguin sortir.

Per tant, un pot diferenciar-se, més enllà del preu?
Si, a nivell de particulars, sobretot en la atenció personal que donem. A Goufone no parles amb màquines, parles amb nosaltres i això es un tret diferencial que hem de mantenir. A nivell d’empresa podem oferir solucions integrals i a mida de tots els serveis de telecomunicacions que necessitin.

Té lògica que per un carrer passin diferents cables de fibra òptica de diferents operadors?
Cap lògica. Nosaltres el cable el despleguem amb la col·laboració de la Fundació Guifi.net, i posem a disposició de la resta d’operadors totes les nostres infraestructures en les mateixes condicions econòmiques que nosaltres. Tècnicament no te cap sentit desplegar diferents infraestructures. Amb una fem de sobres.

Si tècnicament no té sentit, perquè no totes les empreses ho fan així?
Especulació. Hi ha la intenció de monopolitzar el mercat amb la propietat de la infraestructura. D’altres també busquen que un grup més gran els la compri.

Les altres petitetes operadores, són competidors o col·laboradors?
Si s’avenen a compartir infraestructures son en part col·laboradors. De totes maneres és clar que pel que fa a donar servei no deixen de ser competidors nostres.

Els socis fundadors, sou tots enginyers de telecomunicacions?
Sí, som tots de formació tècnica.

Així doncs, tot el que té a veure amb l’estratègia comercial i el màrqueting és nou per vosaltres?
Sí, tot aquest món es nou, per això ens va molt bé estar a acceleradora de Start-up Catalonia. És un món que anem coneixent amb l’ajuda del programa i ens adonem de la importància que té. De cara a la pròxima campanya serà un dels aspectes on destinarem molts recursos. Amb el mentor estem definint aquesta estratègia comercial, i estem formant equip per implementar-la.

És tant important tenir bon producte/servei com saber-lo vendre?
I tant! Nosaltres tenim el millor preu i servei, però fins que no hem començat a millorar la imatge de marca i desenvolupar uns inicis de tasca comercial ens ha costat molt.

Quantes persones sou ara a la companyia?
A Osona, al grup som una vintena de persones treballant per l’empresa, més unes deu persones més treballant en el desplegament que fem fora de la comarca.

Fins on voleu arribar amb Goufone?
El 2020 volem tenir una molt bona penetració a la Garrotxa, Bages, Ripollès, Vallès Oriental i Maresme. A Osona hem d’arribar pràcticament al 100% de la població.

Goufone només oferirà serveis de telefonia?
No! En breu traurem el servei de televisió a la carta i l’accés a internet social. La idea és poder incloure tot usuari que no pot accedir a la nostra quota mínima i que vulgui estar amb nosaltres. És una línia de menor capacitat on s’accedeix amb publicitat i és gratuïta. Ens interessa molt que el nostre usuari estigui content! A partir d’aquí veurem com evoluciona… ja que tenim moltes altres opcions sobre la taula!

Considereu que la configuració i la posterior gestió de l’equip humà juga un paper clau?
Sí, és la nostre base. Mica en mica hem anat formant un equip humà que ens permet treballar molt més tranquils, cadascú a la seva manera, i millorar els serveis que donem en tots els aspectes.

25 de juliol de 2016