Reptes i oportunitats de la indústria 4.0, al primer debat monogràfic de l'Observatori

L’Observatori Socioeconòmic d’Osona va encetar el dia 11 de desembre un nou cicle de debats monogràfics amb una jornada centrada en la indústria 4.0 que va aplegar una setantena de persones al VIT de Vic. El director de l’estudi titulat L’impacte laboral de la indústria 4.0 a Catalunya, el prestigiós economista Joan Miquel Hernández, en va presentar les conclusions. Per la seva banda, l’Observatori, integrat dins de Creacció, va exposar les característiques que defineixen la contractació a Osona, en el marc de l’estudi Qui, on i com s’està contractant a Osona?

Des de l’Observatori Socioeconòmic d’Osona, la responsable, Sandra Álamo i el tècnic, Sergi Castañé, van explicar les conclusions d’una anàlisi feta a partir dels 45.300 nous contractes signats a Osona l’any 2017. Van destacar que més del 60% dels nous contractes en el sector industrial corresponen a ocupacions elementals. Més del 60% dels nous contractes a osonencs van ser per treballar a Vic o a fora de la comarca. Alhora, més del 60% dels nous contractes signats l’any 2017 van ser per ocupacions amb un risc elevat de ser automatitzables.

Un de cada tres nous contractes van ser pel sector industrial. La indústria concentrava el 50% dels contractes per ocupacions en les quals només es requeria un baix nivell formatiu. D’aquests contractes, el 40% eren joves menors de 30 anys. Van remarcar que aquest fet “no és òptim, atès que la formació és un element clau”. El 73% dels nous contractes a persones amb estudis primaris corresponen a feines automatitzables, però “la xifra baixa fins al 7% en el cas dels universitaris”.

Caldran “nous mecanismes per lluitar contra la desigualtat”

El cap de l’Àrea de Desenvolupament Empresarial de la Direcció General d’Indústria de la Generalitat, Joan Miquel Hernández, va exposar que l’impacte laboral de la indústria 4.0 en l’economia catalana suposa que un 35% dels llocs de treball tenen una probabilitat alta d’automatització. Hernández va considerar que cal “desdramatitzar la pèrdua de llocs de treball” d’aquesta revolució tecnològica perquè serà una oportunitat i “el saldo global, també en nous llocs de treball, serà positiu”. Es crearan “noves ocupacions que ho compensaran” i en anteriors revolucions tecnològiques s’ha vist augmentar “els nivells de renda i benestar social”. Amb tot, no s’ha ignorar que “hi haurà persones expulsades del mercat de treball”, per la qual cosa s’hauran de posar en marxa “nous mecanismes de lluita contra la desigualtat”.

La benvinguda va anar a càrrec del conseller delegat de Creacció, Joan Turró, que va mostrar-se satisfet de la setantena d’assistents a l’acte, un públic “molt divers, que demostra que els canvis disruptius profunds de què parlem avui, interessen”. El nou espai de debat i d’intercanvi de l’Observatori s’ha creat per aprofundir en temes d’interès i d’actualitat comarcal i s’adreça a un públic ampli. El cicle de debats té voluntat de continuïtat per apropar a tothom el coneixement que genera l’Observatori i posar en primer pla de l’agenda les temàtiques proposades.

17 de desembre de 2018