El recinte firal del Sucre de Vic ha acollit aquest dimecres, 7 de maig, la tercera edició del GiraFeina, la fira d’ocupació impulsada per la Cambra de Comerç, el Consell Comarcal d’Osona i l’Ajuntament de Vic, amb la col·laboració de nombrosos agents del territori. Amb més de 700 llocs de treball oferts per 69 empreses, la jornada ha servit per apropar persones en recerca de feina amb el teixit empresarial local, però també ha anat molt més enllà, obrint espais d’orientació, sensibilització i reflexió.
Un dels espais més destacats ha estat l’àrea de conferències, que ha acollit dues taules rodones en les quals ha col·laborat Creacció. Aquests espais han permès posar en comú reflexions sobre el mercat laboral actual, el paper de l’actitud i la formació, i la necessitat de repensar la figura de l’aprenent, entre d’altres temes.
Què s’espera de tu a l’empresa?
Aquest primer debat, organitzat pel Consell Empresarial d’Osona, ha comptat amb la participació de representants de Liquats Vegetals, Fredvic, Seidor i Patel, i ha abordat les competències i valors que les empreses valoren a l’hora de seleccionar personal. Moderat per Dani Pérez (Cedo i La Farga Yourcoppersolutions),ha posat en relleu un missatge compartit: l’actitud és tan o més important que la formació.
Marta Parramon (Liquats Vegetals) ha defensat que, tot i que és imprescindible un mínim formatiu, el que garanteix la continuïtat en un lloc de feina és l’actitud i l’alineament amb els valors de l’empresa. En la mateixa línia s’ha mostrat Marta Ferrer (Fredvic): “El coneixement es pot aprendre, però l’actitud és de sèrie”. A més, ha afegit que les persones amb iniciativa i idees pròpies són molt valorades.

Des de Seidor, Eugeni Baqué ha aconsellat als joves dedicar els primers deu anys de carrera professional a construir el millor currículum possible, combinant coneixement, habilitats i actitud. Pel que fa a l’empresa considera que és necessari que escolti els joves i s’adapti als nous perfils. També ha destacat la importància de la col·laboració entre empresa i centres educatius, especialment a través de la formació dual.
Arnau Escalé (Patel) ha aportat una visió positiva de la rotació dins les organitzacions grans, com una manera de generar aire fresc.
Tots els ponents han coincidit en la necessitat de ser sincers en els processos de selecció, tant per part de l’empresa com del candidat; valorar totes les experiències laborals, per petites i diverses que siguin; i apostar per la formació dual i contínua.
Les experiències d’èxit també han tingut el seu punt de protagonisme: des de programes escolars com Albir i Impulsa, fins a iniciatives internes com la promoció interna, amb coneguts o familiars dels propis treballadors, i l’assignació de mentors per als joves.
La recuperació de la figura de l’aprenent
En una segona taula, moderada per Clàudia Anglada (Fundació Albir), s’han compartit experiències personals d’inserció laboral d’èxit. Hi han participat dos joves (Ivan Guerra i Ayub Abbou), responsables de les empreses Some i Mecàniques Segalés, el freelance David Sangles i Mercè Carrera, doctora en innovació i recerca educativa.
El debat ha posat en valor la figura de l’aprenent i el paper fonamental que hi juguen la formació dual i les escoles d’orientació com Albir. “Per a una empresa és fonamental la figura de l’aprenent, on s’aprenen coses que la teoria no pot ensenyar”, ha apuntat Martí Febrer, de Some. “I la formació dual permet això, posar en valor aquests oficis”, ha afegit.

Des de Mecàniques Segalés, Guillem Soler i Ayub Abbou han explicat com el procés d’incorporació gradual d’un aprenent permet assumir responsabilitats amb confiança. Per Febrer, la comunicació i la confiança són claus, i cal permetre als joves equivocar-se per aprendre realment.
Una altra qüestió que ha generat consens és la necessitat de prestigiar els oficis i la formació professional, que encara són percebuts com opcions de “segona” en molts centres. “A les escoles no se’ls dona valor, existeix un desprestigi de la formació professional i els oficis que s’hi aprenen. Qui no serveix per batxillerat, a formació professional!”, ha criticat Carrera.
La doctora s’ha mostrat també molt crítica amb el sistema educatiu, pel que fa a l’abandonament prematur de molts joves. Carrera ha alertat que aquests nois i noies que abandonen els estudis són víctimes d’un sistema que no els acompanya. “L’èxit d’un estudiant comença en sentir-se valorat i recolzat”, ha conclòs.
Les empreses conviden els joves a escollir itineraris formatius cap a perfils tècnics difícils de trobar, com tècnics de manteniment, mecànics, electrònica o mecatrònica, entre d’altres.
El missatge final de la sessió ha estat clar: cal una actitud positiva, capacitat d’adaptació i ganes d’aprendre constantment.
