Proenergia Osona consolida el treball en xarxa i explora noves possibilitats

Una vintena llarga d’empreses i els tècnics de les àrees de promoció econòmica de la comarca acorden fer petits passos de manera conjunta, en àmbits com la licitació en la compra d’energia.

Una vintena llarga de les empreses que participen a la compra conjunta d’energia i també d’instal·lacions fotovoltaiques de Proenergia Osona van assistir aquest divendres, 9 de juny, a una trobada on es va  posar en comú l’experiència i es va explorar la possibilitat d’estendre la xarxa o comunitat amb altres accions. L’acte es va celebrar a la sala Gòtica de la UVic i també hi van ser-hi presents tots els tècnics de les entitats de promoció econòmica de la comarca involucrades en Proenergia.

L’objectiu de la reunió estava desglossat en diversos punts, tots ells vinculats: la responsabilitat per poder tirar endavant altres projectes com a comunitat, detectar necessitats de les empreses del grup i, no menys important, compartir una estona tots junts, un fet que encara no s’havia produït des de l’estrena de Proenergia Osona. 

Els participants a la reunió van acordar fer alguns petits passos de manera conjunta de cara a crear una xarxa més activa, també en d’altres àmbits. Però amb calma i sense presses: “Primer ens hem de creure que som un grup abans de ser ambaixadors”.

Entre d’altres accions, es va decidir que les empreses participarien de manera activa en els plecs per a la contractació de l’energia; i s’intentaria millorar la comunicació explicant què és Proenergia a les empreses, sectors, zones, associacions, gremis…. 

Les empreses i els tècnics es van emplaçar a trobar-se presencialment, com a mínim, una vegada a l’any. La reunió es farà coincidir amb els plecs de compra d’energia i servirà per passar balanç i estudiar propers passos. 

A la reunió, es van detectar alguns àmbits importants que es podrien explorar de cara a un futur proper, en els que es podria treballar de manera col·laborativa: gasoil, telefonia, ciberseguretat, residus, compra del sobrant – bateria virtual; suport jurídic del consum compartit + comunitat energètica…

Valoració positiva

A la reunió, els tècnics de cada territori es van presentar, es va explicar què és Proenergia, el seu propòsit i recorregut i es van posar sobre la taula les dades del que s’ha fet fins ara. Actualment, hi ha 54 empreses que compren energia de manera conjunta amb Proenergia Osona, la qual cosa va suposar un estalvi de 55.000 euros durant el 2021. A més, hi ha vuit empreses que han instal·lat plaques fotovoltaiques que, en conjunt, generen un estalvi de 28.000 euros anuals. 

També es va parlar de millores fetes en el grup, com la revisió de la facturació i optimització de les potències contractades, l’inici de la prova pilot del servei de gestor energètic (accions de millora en la gestió de l’energia per reduir el consum i ser més eficient, a través de l’eina del monitoratge) i dels estudis subvencionats que s’ofereixen a les a empreses pel canvi de coberta amb presència amiant.

Tot seguit, es va fer una dinàmica en tres grups segons la tipologia dels participants per respondre algunes qüestions. Les empreses van mostrar la seva satisfacció en la valoració d’aquests quatre anys de vida de Proenergia Osona. Creuen que es va crear en el moment adequat i que per a elles ha significat un estalvi real. 

També es dona valor a la garantia de transparència com a administració i el bon servei i proximitat. “Estem tranquils perquè hi ha algú al darrere que se n’ocupa i en sap”, comenta una empresària. 

Per més informació, podeu consultar el web Proenergia Osona

15 de juny de 2023