Plans de diversitat, una oportunitat per a les empreses

Esfosa, Grup Viñas i Grup Gepork expliquen la seva experiència en el marc del comitè de seguretat i salut d’Osona. En aquesta convocatòria, l’elaboració dels plans és gratuïta i no té cap cost per a les empreses

Esfosa, Grup Viñas i Grup Gepork han començat a treballar recentment en plans de diversitat per a les seves plantilles, una iniciativa que promou Pimec a tot el territori català, a través de la seva participació en el Projecte “Diversitat i Empresa”. Ho van explicar els responsables de prevenció de riscos laborals de les tres empreses, en el marc de la trobada del comitè de seguretat i salut d’Osona que es va celebrar el passat divendres, 19 de maig, a Vic. Vinyas i Gepork estan, a diferència d’Esfosa, en una fase més inicial del projecte. 

El pla de diversitat està adreçat a petites i mitjanes empreses (no més de 249 treballadors/es) i es dissenya a través d’una entitat social,  a Osona amb Osonament, Adfo o l’Associació Sant Tomàs. Està subvencionat pels fons Next Generation i no té cap cost per a les empreses. Inclou aspectes com el pla d’acollida (on boarding) o formació, entre d’altres.

El pla no és  genèric, és individual per a cada empresa, que l’acaba de validar i l’adapta a les seves necessitats particulars. Les  empreses participants reben formació específica en matèria de diversitat i l’acompanyament en l’elaboració del pla.

El pla no és gens feixuc, ni normatiu, i la paperassa no ofega, segons les empreses participants osonenques. A més, permet aglutinar i endreçar alguns aspectes que ja s’estan portant a la pràctica de manera aïllada. No es descarta que en un futur aquest pla sigui obligatori.

La diversitat és un terme que va més enllà de la igualtat, i engloba eixos com el gènere, la cultura, l’ètnia, l’idioma o lgtbi+, entre d’altres.

Comissió de la diversitat a Esfosa

El pla de diversitat a Esfosa ja ha passat la fase de l’elaboració, la formació (un curs de vuit hores) i s’ha creat una comissió de gestió de la diversitat. En aquest cas, s’entén la diversitat com una font de riquesa i aprenentatge, de manera que s’ha modificat i s’han ampliat aspectes de la política d’empresa per assumir aquest compromís, segons reconeix Eulàlia Casanovas, responsable del departament de prevenció de riscos laborals. 

“Nosaltres tenim persones treballadores de 19 nacionalitats, o sigui, una diversitat cultural i ètnica molt important. A més, tenim una alta diversitat de gènere (87% de la plantilla es masculina). Hem d’aprendre a viure junts”, explica Casanovas.

Si alguna empresa està interessada en aprofitar aquesta convocatòria activa per desenvolupar un pla de diversitat, cal que contacti amb Pimec, amb Núria Bosch, al mail nuriabosch@pimec.org o el telèfon 93 496 45 00. A través de Pimec s’activa el vincle amb l’entitat social que donarà suport a cada empresa.

Més informació dels plans de diversitat, des de Pimec

Bones pràctiques

El comitè d’empresa i salut es va crear en el marc de la pandèmia. Un cop la Covid va passar a un segon pla, les empreses participants van decidir donar-li continuïtat per compartir coneixement i activar accions de manera col·laborativa.

L’objectiu passa per impulsar la cultura de la prevenció, programes per promoure la salut i els bons hàbits i la implicació i empoderament de totes les persones i equips de les empreses. Les empreses que s’hi vulguin afegir, només cal que contactin amb l’àrea d’empreses de Creacció.

Podeu ampliar la informació de les bones pràctiques que s’han compartit durant aquests mesos accedint a les fitxes de la trobada, que trobareu a sota.

Visualitza aquí totes la fitxes de seguretat i salut

23 de maig de 2023