Osona liderarà un projecte transfronterer agroalimentari entre Catalunya i França

Creacció aconsegueix finançament europeu en el marc del programa POCTEFA.

El programa operatiu de cooperació territorial POCTEFA va aprovar, el passat 30 de novembre, 83 de les 113 candidatures presentades per rebre 92,8 milions d’euros provinents del fons FEDER pel territori transfronterer. El 61,4% dels projectes aprovats, tenen participació catalana i rebran el 18,4% del total de fons estructurals assignats a la convocatòria.

Què és POCTEFA?

POCTEFA és un programa europeu de cooperació territorial entre Espanya, França i Andorra, creat per potenciar el desenvolupament sostenible i reforçar la integració econòmica i social de la zona mitjançant el finançament de projectes gestionats per agents del territori. 

En el marc de la demarcació de Barcelona, Creacció ha estat l’únic ens local en obtenir finançament, que ha estat d’1,15 milions d’euros pel projecte PROXTERRA, que s’emmarca dins la prioritat de creació d’un espai de coneixement i innovació

A banda d’aquesta, POCTEFA, ha marcat 4 prioritats més pels projectes: protegir i consolidar els valors ecològics, facilitar l’accés a l’ocupació, la formació de qualitat  i construcció d’un espai inclusiu socialment integrat i l’impuls del turisme sostenible i la cultura

PROXTERRA

El projecte PROXTERRA, liderat per Creacció, té l’objectiu de reforçar el creixement sostenible i de proximitat, i la competitivitat de les pimes agro-alimentàries. 

Preveu fer-ho en tres fases:

 1. Promoure solucions innovadores per a la producció sostenible de productes agroalimentaris, incloent solucions de packaging. Per posar en pràctica aquestes innovacions, es preveu fer formacions i assessorament per experts.
 2. Impulsar un nou model transfronterer de distribució policèntrica afavorint el consum de proximitat i la sostenibilitat a partir d’eines digitals, amb l’objectiu de crear una xarxa de microplataformes logístiques en tot el territori. 
 3. Fomentar la demanda de productes sostenibles i de proximitat englobant diferents canals: consumidors finals, professionals de la restauració i del turisme, entitats públiques i para-públiques. Promoure activitats per a contribuir al canvi de polítiques a nivell local i regional, així com assegurar la durabilitat de les accions després del projecte.

Territoris d’actuació

El projecte donarà servei a tota Catalunya i les regions franceses de Arieja i Pirineus Orientals, amb el suport dels partners següents:

 1. Creacció, Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement, SL 
 2. Fundació Universitària Balmes – (CT BETA)
 3. Promotora d’Exportacions Catalanes SA (PRODECA) 
 4. Chambre de commerce et d’industrie Occitanie Midi-Pyrénées 
 5. Chambre de commerce et d’industrie des Pyrénées-Orientales 
 6. Chambre d’agricultura de l’Ariège 
 7. Chambre d’agricultura des Pyrénées-Orientales 
 8. Universite de Pau Et Des Pays de l’Adour (UPPA) 

Consulta la resolució definitiva de la 1a convocatòria POCTEFA

Consulta la participació catalana en l’Interreg POCTEFA 2021-2027

15 de desembre de 2023