Osona consolida el lideratge amb un creixement del PIB del 5,3% que no es trasllada en l’àmbit social ni laboral

Són dades del 4t Informe de Competitivitat que ha elaborat l’Observatori Socioeconòmic i ha presentat Creacció

Osona continua creixent el 2016 i consolida la recuperació del període 2013-2016. Les dades del Valor Afegit Brut (VAB) se situen només un 0,7% per sota de les del 2007. D’aquesta manera, pràcticament se supera la caiguda experimentada durant la crisi econòmica 2008-2013. Un altre indicador que mostra aquesta millora és el repunt en la creació de llocs de treball. L’afiliació a la Seguretat Social actualment supera en un 0,6% la registrada l’any 2007. La taxa d’atur corresponent al gener del 2018 és del 10,19% i continua la seva tendència a la baixa, per sota de la mitjana catalana (11.92%). Les empreses del sector agroindustrial són les que han generat més ocupació.

Amb tot, la millora econòmica que es plasma al 4t Informe de Competitivitat que presenta Creacció no té una correlació en l’àmbit social i l’informe constata que els anys de crisi deixen una societat més vulnerable. Els Serveis Socials van atendre 20.906 persones durant el 2016, un 9% més que l’any 2015, que representa el 13,4% de la població de la comarca. A més a més, els beneficiaris del PIRMI (renda mínima d’inserció) van pujar un 6,2%. El salari mitjà és lleugerament inferior a la mitjana catalana però hi ha menys desigualtat respecte al conjunt de Catalunya degut a la poca presència de rendes elevades (a partir de 30.000 euros anuals).

Les dades que aporta el quart Informe de Competitivitat d’Osona les ha recopilat i analitzat l’Observatori Socioeconòmic, en el marc de Creacció. La roda de premsa s’ha fet aquest dilluns 19 de febrer a la Casa Convalescència i l’ha encetat el president de Creacció, el Dr. Josep Arimany, qui ha remarcat que l’Observatori “es consolida clarament i continua amb la tasca de facilitar dades sobre les quals es basarà la presa de decisions de l’administració i de les empreses”. A l’acte davant dels mitjans de comunicació també hi han intervingut el conseller delegat de Creacció, Joan Turró; el vicepresident del Consell Comarcal, Josep Maria Freixanet; l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, i la responsable de l’Observatori Socioeconòmic, Sandra Álamo.

20 de febrer de 2018