ÒSCAR FLORES, de treballador a soci de l’empresa Mein Tècnica

Qui és l’Oscar?
L’Òscar té 39 anys, és fill d’Aiguafreda, treballador en el sector Metal·lúrgic des dels 16 anys, casat, pare d’una nena de 2 i fervent corredor multidisciplinari a les estones lliures.
Fa 22 anys que treballa a l’empresa en la qual recentment ha entrat com a soci, adquirint una participació amb el suport del Servei de Reempresa de Creacció.


A què es dedica la teva empresa?
Mein Tècnica és una empresa, ubicada a Sant Martí de Centelles, dedicada al mecanitzat industrial amb maquinària controlada per CNC i fresadores convencionals. El nostre valor es fonamenta en l’especialització i l’aposta per la fabricació de peces amb un cert grau de complexitat. Som professionals qualificats i estem avesats a treballar per fabricants de maquinària industrial de sectors molt diversos que basen la seva confiança en la nostra capacitat d’adaptació a una demanda concreta i personalitzada, un fet que ens ha servit per nodrir la nostra reputació d’una reconeguda experiència en mecanitzats amb tota mena de materials, així com la familiarització amb processos que requereixen soldadura i tractaments específics posteriors a la fabricació.


Com et va arribar el coneixement d’aquesta oportunitat?
Després de treballar molts anys a la companyia, un dels dos socis entrava en procés de jubilació, intuïa les meves inquietuds de créixer professionalment i em va proposar participar de l’empresa. Crec que és important estar atent a aquestes oportunitats i preveure-les amb temps. Tenir una relació fluida i de total confiança amb els que, fins aleshores havien estat els meus caps els darrers 20 anys, també hi va ajudar i molt.


Quines són les motivacions que et van impulsar a emprendre?
Soc autosuficient, compromès, exigent i motivat per naturalesa. Tinc iniciativa i no em costa assumir responsabilitats. Entenc la vida com una sèrie contínua de cicles i feia temps que sentia la necessitat d’emprendre una nova etapa.
Em veig capacitat per donar continuïtat a l’empresa, per aportar noves millores per tal d’adaptar-la als nous temps, per continuar oferint el millor servei als nostres clients i per sumar energia als nous reptes que segur estan per venir.


Quant temps van durar les negociacions? Van ser fàcils?
El procés va ser llarg perquè es va fer amb temps necessari per planificar bé l’adquisició i disposar d’un període de transició tant pel soci que es jubilava com per a mi per poder prendre el relleu. Des de la primera conversa fins a la signatura del contracte, va passar més d’un any.
Les negociacions van ser relativament fàcils, ja que hi havia molt bona disposició per ambdues parts. A més, vàrem comptar amb l’ajuda de l’equip de Reempresa de Creacció que ens van ajudar en tot el procés de compravenda, especialment en la valoració de l’empresa i l’anàlisi global i possibles variables.


Quin acompanyament vas pactar amb el cedent per a què et pugui transmetre tot el coneixement i la clientela?
Durant un període concret de temps, el soci cedent continua treballant parcialment a l’empresa, al mateix temps que prenc el relleu i fem la transició per adaptar-nos entre tots a la nova situació. És important continuar comptant amb la seva experiència i que siguem capaços de treure partit al seu ampli coneixement de la matèria.


Tens previst fer cap canvi en el negoci per fer-lo créixer? Quins reptes de futur tens?
Per entendre el futur crec que cal mirar al passat i el present de Mein Tècnica. Remarcar la figura del que ara és l’accionista majoritari i cofundador de l’empresa és de justícia, un veritable emprenedor amb una gran habilitat per reinventar-se i crear oportunitats, amb un estil de lideratge que fa sentir molt còmode a qui l’envolta, per tant, el meu primer repte a títol individual és nodrir-me al màxim de la seva experiència al capdavant. En l’àmbit d’empresa, volem continuar donant la millor resposta a les necessitats dels clients i per això també és necessari tenir un equip de treballadors compromès, expert i amb coneixement. El manteniment de la plantilla actual i el seu futur creixement és un dels aspectes més important per nosaltres.


Per altra banda, volem oferir noves solucions en l’àmbit del mecanitzat i per això estem incorporant noves tecnologies.


Darrerament, hem adquirit un nou centre de mecanitzat que ens obre un ventall de possibilitats important i molt interessant, que a més de millorar les prestacions del taller substancialment sumant-hi més i noves capacitats, inclou un sistema operatiu d’última generació. Representa un gran pas en l’evolució de la nostra empresa perquè suposa un apropament molt important a les tecnologies de la indústria 4.0.


Per ajudar a la compra d’aquesta nova maquinària hem rebut una subvenció del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per a la millora de la competitivitat de les empreses del sector industrial i de serveis a la producció amb impacte en el grau de sostenibilitat ambiental i de digitalització.


Quin consell donaries a una persona que tingui el desig de convertir-se de treballador a empresari?
Si tens ganes d’emprendre, avalua si tens la possibilitat de fer-ho a l’empresa on treballes. En el meu cas concret, representa un gran orgull donar continuïtat a un projecte iniciat fa més de dues dècades.
Pren-te un temps per estudiar el projecte, negociar i buscar el finançament necessari, precipitar-se en una decisió d’aquest tipus no assegura l’èxit del projecte de compra. En un cas de reemprenedoria interna, és crucial assolir el suport, la complicitat i el compromís dels companys treballadors de l’empresa. També és molt rellevant fer un pla d’empresa per ordenar les idees i posar-les per escrit per tal de veure el teu propi grau de coneixement del què tens entre mans i comprovar la viabilitat tècnica i econòmica del projecte. Creacció em va ajudar en aquest aspecte. Demaneu cita!


Per últim, m’agradaria compartir la necessitat de transmetre la idea a aquells joves que comencen a obrir-se camí al món laboral i potser es senten una mica desorientats, els hi diria que cal tenir paciència, no defallir i que es mantinguin sempre alerta perquè en tot hi ha aprenentatge. Ells han de ser els reemprenedors del futur.

10 de novembre de 2022