Nandu Jubany i Paco Pérez, a la sessió inaugural del Trufforum

Carme Sáez, experta en innovació, i Núria May, tècnica del sector agroalimentari de Creacció, presentaran una sessió de creativitat i innovació amb el xef de Llançà. Si hi voleu assistir només heu d’enviar un mail a llotjadevic@cambrabcn.cat

Vic es tornarà a convertir del 3 al 6 de febrer en la capital internacional de la tòfona negra, amb una nova edició del Trufforum Vic. Enguany, el certamen canvia d’espai per ubicar-se al recinte firal el Sucre. Això permet gaudir d’un espai obert i diàfan, amb el tradicional mercat de la tòfona fresca i productes trufats i també amb nombroses activitats paral·leles.

Durant aquests dies, el visitant podrà comprar tòfona negra, classificada i garantida, i productes trufats artesans i d’alta qualitat. També descobrir-ne tots els secrets a través d’un intens programa d’activitats amb reconeguts professionals del sector.

Enguany, i com a novetat, les activitats estan integrades dins l’espai expositiu. Les propostes gastronòmiques de l’Aula de la Tòfona i La Cuina de la tòfona, amb cuina en directe, comptaran amb tast per als assistents.

La creativitat i la innovació del TrufforumLab

La inauguració del Trufforum 2023 es farà el divendres, 3 de febrer, a la tarda i comptarà amb la col·laboració de Creacció. L’entrada és gratuïta i si hi voleu assistir, cal que abans envieu un correu a llotjadevic@cambrabcn.cat.

L’acte començarà a les 18 hores, amb un aperitiu que oferirà el cuiner Nandu Jubany i el seu equip. Seguirà una hora més tard, amb la sessió de creativitat i innovació, el TrufforumLab, que comptarà amb el xef Paco Pérez, del restaurant Miramar de Llançà i amb 4 estrelles Michelin, i que estarà presentada per Carme Sáez, experta en innovació, i Núria May, tècnica del sector agroalimentari de Creacció. 

Tot seguit, hi haurà la inauguració oficial del Trufforum, presentada per la periodista Helena Garcia-Melero i on es farà el nomenament de Paco Pérez com Ambaixador d’Honor de la Tòfona. El guardó s’atorga per cinquè any consecutiu en el marc del certamen.

Esmorzar popular d’Osona Cuina amb productes de Fet a Osona

Una altra de les novetats destacades d’aquesta edició serà la celebració d’un esmorzar popular amb tòfona. El col·lectiu Osona Cuina serà l’encarregat d’oferir aquest àpat de forquilla amb una mostra d’aliments del territori, d’alguns productes que formen part de la cistella de Fet a Osona i amb la col·laboració de Taula Dolça

El tiquet val 10 euros i es podrà comprar durant tot el cap de setmana al Trufforum. Inclou un plat salat a escollir entre tres: ous ferrats de la Cooperativa Plana de Vic amb tòfona i pa, somaia trufada de Casa Sendra i formatge C’mon brie de Formatges Riudavets trufat amb pa, botifarra de la Cooperativa Plana de Vic amb tòfona i pa torrat (el pa és de 7 llavors de Mas Corcó, producte guanyador de Fet a Osona, Aliments Excel·lents). I tot els plats estan amanits amb oli d’oliva verge extra de la DO Terra Alta. El tiquet també dona dret a unes postres de Taula Dolça i una copa de cava Vins de Llegat o aigua.

Per altra banda, l’espai La Cuina de la tòfona oferirà sessions de cuina en directe amb Nandu Jubany i Quico Arumí (Can Jubany, Calldetenes) i Marc Ramos (Si No Fos, Girona). A més, es tornarà a celebrar l’activitat “Tòfona amb bombolles”. L’escriptora Empar Moliner, Lluc Crusellas, guanyador del World Chocolate Masters 2022, i INCAVI seran els encarregats de guiar un maridatge gastronòmic basat en la cuina dolça de la tòfona i els grans escumosos del país.

Després de l’èxit de la passada edició, enguany es tornarà a apostar per l’Acadèmia de la Tòfona. Més de 200 estudiants d’hostaleria d’arreu de Catalunya seran a Vic en una matinal formativa. No hi faltarà el Congrés Internacional de la Tòfona que un any més reunirà experts de prestigi per reflexionar sobre la tòfona i la producció, o la reunió anual del grup de seguiment del Pla d’Acció per al Desenvolupament del sector Tofoner a Catalunya.

La Tòfona d’Or, guardó estrenat la passada edició i que reconeix personalitats de fora del món gastronòmic, enguany el rebrà el periodista Jordi Basté, director del programa “El món a Rac1”.

El Trufforum Vic està organitzat per l’Ajuntament de Vic, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, la Diputació de Barcelona, l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i el Consell Empresarial d’Osona.

Podeu consultar aquí totes les activitats del Trufforum Vic 2023

5 de gener de 2023