Més de 5.000 quilos de residus estalviats a la tercera edició del Ressò

Un mercat singular i de qualitat que afavoreix el consum responsable, sostenible i l’economia circular.

Després de cinc setmanes a l’Orfeó de Vic, el mercat de reutilització Ressò tanca la seva tercera edició. El dia 6 de desembre, coincidint amb el Mercat Medieval de Vic, es va inaugurar la jornada d’enguany, cosa que va ser un encert, ja que va permetre donar visibilitat al projecte i augmentar considerablement el flux de gent.

Un any més han estat  les cinc entitats socials d’Osona; Fundació Areté, Associació Ashes, Associació Tapís, Cooperativa la Fera Ferotge i Fundació Trueta, els impulsors de la jornada, comptant amb el suport de l’Ajuntament de Vic, la Mancomunitat la Plana, l’Agència Catalana de Residus i Creacció.

En aquesta tercera edició s’han venut articles de decoració, parament de la llar, articles de puericultura, joguines, roba, bicicletes, decoració de Nadal, mobles, llibres, articles de cuina i altres. S’han comptabilitzat més de 5.000 kg de residus estalviats.

A banda del mercat també s’han fet tallers, concerts, cinefòrum i una desfilada de moda de segona mà que va servir per inaugurar la jornada. 

Què és el Ressò?

Ressò és el  mercat social de reutilització de la comarca d’Osona on es poden trobar productes reutilitzats, de segona mà i restaurats des de les entitats impulsores. La singularitat del projecte és que incorpora persones de col·lectius vulnerables i ofereix oportunitats d’inserció laboral. A més, aporta valor, crea riquesa i promou l’economia circular i el consum responsable. També representa una aposta per la cura del medi ambient, ja que recupera objectes per ser reutilitzats i redueix els residus. 

Avui en dia Ressò és un mercat en format de botiga temporal, però l’objectiu final és l’impuls d’un espai permanent que funcioni com a centre de reutilització d’Osona.

Trajectòria

Les dues primeres edicions es van celebrar durant el Nadal del 2022-2023 i l’estiu de l’any passat. Va ser a finals del 2023 quan Ressò va recollir el Premi Rezero 2023 a la millor iniciativa per promoure el Residu Zero a les Entitats, cosa que va suposar una bona empenta per aquesta tercera edició. D’ara endavant el projecte s’emmiralla en altres de més grans referents en l’àmbit europeu, amb l’objectiu de deixar de ser una prova pilot per convertir-se en un programa permanent, que ajudi a canviar la mirada i la consciència de la ciutadania.

25 de gener de 2024