Més de 130 escolars d’Osona defineixen l’empresa sostenible del futur al Repte Empresa de Calidad Pascual

Més de 130 nens i nenes de cinquè i sisè de primària de les escoles Sagrat Cors de Centelles, Rocaprevera de Torelló i Joan XXIII de Balenyà, van participar aquest dilluns al matí a la tercera edició del Repte Empresa al recinte firal El Sucre de Vic. Aquesta activitat educativa forma part del projecte Empresa i Formació, i consisteix a resoldre un repte empresarial plantejat per una empresa de la comarca d’Osona, que en aquesta ocasió ha estat Calidad Pascual. Durant tot el matí els alumnes, de 10 a 12 anys, han treballat a partir de tècniques basades en la creativitat i en la innovació per pensar idees i presentar propostes sobre com ha de ser “l’empresa sostenible del futur”.

Organitzats en deu grups, i acompanyats per dinamitzadors, els nens i nenes han abordat cinc subreptes: respondre a la pregunta de com hauria de ser l’empresa sostenible del futur; crear una empresa pròpia en el sector de l’alimentació; pensar de quina manera pot contribuir un producte a fer una societat millor; dissenyar un producte nou i d’un format atractiu; i crear una ecomascota per a Calidad Pascual. A partir d’aquests eixos temàtics han sorgit idees alineades amb valors com l’ecologia, el foment de la salut, el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat, i productes orientats a fer més fàcil la vida de les persones. Entre d’altres, han suggerit uns xiclets per una alimentació complerta seguint un procés de producció totalment
sostenible, una beguda energètica que contribueixi a la millora de l’estat d’ànim o un robot que faciliti les tasques de la llar.

Presentació d’idees a un comitè de valoració
A la recta final de la jornada, els deu grups han presentat les seves propostes a un comitè de valoració, format per representants de l’organització i de l’empresa, que ha avaluat la feina feta i els resultats obtinguts. El comitè estava integrat per Àlex Fernández, vicepresident del Consell Empresarial d’Osona, Núria Macià, directora executiva de Creacció, i Josep Tarradellas, secretari general de la Fundació Universitària Balmes, entitat titular de la UVic-UCC. Per part de Calidad Pascual n’han format part Diego Fernández, coordinador global, Relacions Societals, RC i Comunicació; Sílvia Lozano, responsable regional de Relacions Societals; i Montserrat Parareda, directora de Recursos Humans de la fàbrica de Gurb.

“Avui heu treballat tal i com es fa a les grans empreses, interrelacionant persones de diferents orígens, departaments, formacions i nacionalitats”, ha dit Diego Fernández a la ronda de valoracions. Per Sílvia Lozano, la jornada d’avui ha estat “una mostra de com treballant en xarxa, col·lectivament, en equips, podem cocrear idees innovadores i arrelades al territori” i una evidència de com “tant nens i nenes com mestres estan fortament conscienciats i tenen una especial sensibilitat per l’alimentació saludable i el respecte pel medi ambient”.

Apropar els mons empresarial i acadèmic
Per la seva banda, Àlex Fernández, ha dit que la sessió ha complert amb escreix un dels objectius del programa: “Que els mons empresarial, escolar i universitari no siguin recipients estancs sinó propers i interconnectats, que beguin els uns dels altres”. Un altre dels objectius assolits ha estat, segons Núria Macià, “treballar, de forma adaptada a l’edat i al nivell formatiu, perquè els joves coneguin el teixit empresarial, les oportunitats i el oficis del seu entorn més proper”.

Repte Empresa està pensat per introduir els nens i nenes al món de l’empresa i de l’emprenedoria, i convidar-los a treballar de forma col·laborativa per aportar idees innovadores i consensuades per tot l’equip. Totes les idees obtingudes han estat entregades a Calidad Pascual perquè les pugui seguir desenvolupant o aplicar-les a l’empresa si ho considera convenient.

Aquesta és la tercera edició del Repte Empresa, una activitat que forma part del programa “Empresa i Formació, creant els llaços del futur” i que apropa el teixit empresarial d’Osona a nens i joves d’11 a 16 anys de la comarca, per tal d’impulsar l’emprenedoria i les vocacions industrials. En les dues edicions anteriors van formular el repte la Cooperativa Plana de Vic i el Grup Bon Preu. A banda del Repte Empresa, inclou altres activitats com tallers formatius i, com a novetat d’aquesta edició, visites a empreses. El programa l’impulsen el Consell Empresarial d’Osona, Creacció i la UVic-UCC, amb la col·laboració dels ajuntaments de Vic, Manlleu, Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà, Les Masies de Voltregà, Centelles, el Consorci del Lluçanès, la Mancomunitat La Plana i el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura.

29 de novembre de 2016