“Mengem d’Aquí, Osona i Lluçanès” incorporarà nous menjadors escolars el curs 2022-2023

El projecte vol fomentar els hàbits saludables i la sostenibilitat als menjadors escolars acostant els productors del territori a les cuines de les escoles

Aquest mes s’està tancant la fase de visites amb els nous centres escolars de la comarca que se sumaran el curs vinent al projecte “Mengem d’Aquí, Osona i Lluçanès”.
El projecte, impulsat pel Consell Comarcal d’Osona, Creacció, el Consorci del Lluçanès i la resta d’entitats de promoció econòmica de la comarca, vol fomentar la millora dels hàbits saludables i la sostenibilitat de les famílies osonenques, acostant els productors del territori a les cuines de les escoles.

La iniciativa ha arrencat aquest curs amb un pla pilot a quatre centres escolars: l’Escola Terra Nostra d’Olost, l’Escola Vic Centre de Vic, l’Institut-escola Carles Capdevila de Balenyà i l’Escola Vall del Ges de Torelló. 

Incorporar productes de la comarca als plats de les escoles

Per a la prova pilot que ha arrencat aquest curs, s’han sumat al projecte diversos productors de la comarca. Granja Comas serveix als menjadors escolars iogurt a granel i sense sucre que s’obté de llet de les vaques de la pròpia explotació. També es cuina carn de porc de la Rocassa i del Soler de N’hug, es serveix pa de Cal Parra i, patates d’Actus Patates de Gurb. 

S’està treballant perquè altres productors de carn de pollastre, vedella, horta i altres aliments puguin començar a servir a les escoles en breu. Els agroproductors porten el seu producte directament a les escoles o bé fan ús d’un servei de logística compartida que un dia a la setmana reparteix a les quatre escoles. La logística va a càrrec d’entitats d’economia social de la comarca: Adfocet i Osonament.

“Mengem d’Aquí, Osona i Lluçanès” ha comptat amb Fundació Alícia, centre de referència a Catalunya en la promoció dels bons hàbits alimentaris i la cuina saludable i sostenible, en l’acompanyament del projecte. La Fundació Alícia ha dissenyat el menú patró i la proposta de receptes i menús, alhora que ha assessorat el projecte per tal d’incloure productes del territori i algunes de les tradicions gastronòmiques de la comarca. També ha format els formadors que han acompanyat els equips de cuina i monitoratge de les escoles, a través del treball conjunt amb l’operador comú dels menjadors escolars, l’empresa 7itria.

Si ets agroproductor d’Osona o el Lluçanès, i et vols sumar al projecte posa’t en contacte amb Creacció al 93 881 55 33.
22 de febrer de 2022