L’escenografia de l’espectacle ‘Jane Eyre’, a càrrec de l’osonenca Anna Alcubierre, finalista als Premis Max

L’osonenca Anna Alcubierre, al capdavant de l’empresa allotjada a Creacció espai_e, és l’autora de l’escenografia de l’obra ‘Jane Eyre: una autobiografia’, que ha estat finalista a la XXI edició dels Premis Max de les Arts Escèniques. Els Max són considerats equivalents als cinematogràfics Goya però en l’àmbit teatral a l’Estat Espanyol i es van lliurar dilluns a la nit en una gala al Cartuja Center CITE de Sevilla. A la XXI edició hi van concórrer 395 espectacles, dels quals 137 van ser nominats i 38 van arribar a finalistes.

Alcubierre explica que “va ser una sorpresa aconseguir ser finalista” i reflexiona sobre el fet que “em dedico més a la museografia i aproximadament faig una o dues obres de teatre a l’any”. Afegeix que “aquest va ser un projecte molt bonic i entranyable” i assegura que tot plegat ha estat una experiència “emocionant”. L’espectacle, dirigit per Carme Portaceli, es va estrenar l’any passat al Teatre Lliure de Gràcia i a l’octubre farà temporada a Madrid, al Teatro Español. Més endavant està prevista una gira per la península. Pel gener, es podrà tornar a veure al Lliure. El muntatge ja va obtenir dos Premis Butaca 2017 a la millor actriu teatral (Ariadna Gil) i al millor actor de repartiment (Abel Folk).

Els altres dos candidats al premi a Millor Disseny d’Espai Escènic eren Elisa Sanz per ‘Bodas de sangre, qui se’l va adjudicar finalment, i Curt Allen Wilmer per ‘Sensible’. L’osonenca comenta que “els companys finalistes són molt bons professionals i tots dos ja tenien altres premis Max”.

Un currículum que passa per Barcelona, París i Girona

La vigatana Anna Alcubierre va estudiar disseny a EINA, on ara exerceix com a professora d’Escenografia del 4t curs del Grau de Disseny. Es va llicenciar en escenografia a l’Institut del Teatre de Barcelona i va fer un postgrau de Direcció d’Art a l’Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de París, un màster Oficial Interuniversitari en Gestió Cultural a la UOC, i actualment està elaborant el doctorat a la UdG. A EINA, Centre Universitari de Disseny i Art adscrit a la UAB també imparteix classes al Màster Oficial i de Recerca en Art i Disseny. Acumula 20 anys d’experiència en l’àmbit museogràfic i escenogràfic.

L’empresa espai_e, un projecte que Alcubierre comparteix amb l’arquitecte Jordi Portell, es defineix com un estudi especialitzat en disseny d’espais tant en l’àmbit de les exposicions temporals o la museografia com en l’escenografia. Espai_e s’allotja al viver de Creacció, a l’edifici de Casa Convalescència, des del 2015 i ha rebut suport financer i estratègic. Segons Alcubierre, “l’entorn i la gent són molt fàcils i amables; ens hi trobem molt a gust” .


Imatges © Ros Ribas

20 de juny de 2018