Les pimes d’Osona i el Lluçanès fan balanç del seu pas pel Fòrum Gastronòmic


El Fòrum Gastronòmic Barcelona s’ha convertit en una cita clau per a les empreses agroalimentàries i gastronòmiques d’arreu del país, i les pimes d’Osona no han volgut perdre l’oportunitat de fer-hi acte de presència. Algunes sota el paraigua d’organitzacions més grans, com la Xarxa de Productes de la Terra, han aprofitat la 16a edició de la fira, que es va celebrar a Barcelona del 3 al 5 de novembre, per donar a conèixer els seus productes, tenir visibilitat en un sector molt competitiu i canviant i, molt important, fer networking i explorar noves oportunitats de negoci.

Hem parlat amb les empreses d’Osona i el Lluçanès que van assistir a la fira, la majoria petits agroproductors. Volem saber què hi han presentat, com els hi ha anat i quin impacte ha tingut la seva presència en un certamen d’aquestes característiques.

En general, la seva participació al Fòrum Gastronòmic ha estat una experiència positiva per l’oportunitat de generar nous contactes i donar visibilitat als seus productes. Els impactes immediats no estan garantits, però el retorn més important s’espera que arribi a mitjà termini, amb una consolidació d’aquests vincles comercials que poden portar a noves vendes i creixement. Ens ho han explicat.

Mas Terricabras, Oristà

El Mas Terricabras es una explotació familiar agrícola-ramadera, de moltes generacions, situada al municipi d’Oristà, dedicada al cultiu de cereals i farratges per el bestiar, vaques de pastura, vedells d’engreix i truges. Han recuperat diferents varietats locals de cultiu: el cigró d’Oristà, el blat forment i els tomàquets verds d’Oristà.

Què ha presentat al Fòrum?

El seu blat de forment en dues varietats: cru i conserva cuit.

De què serveix anar al Fòrum?

Ho consideren una experiència “brutal” per a una empresa petita com la seva. Els ha permès fer contactes “molt interessants”, alguns de molt a prop, i conèixer gent d’escoles i de l’hostaleria. “Es un aprenentatge a tots els nivells”, diu Imma Terricabras.

Ja ha tingut algun impacte?

Sí. Una cooperativa d’Artés i un restaurant de Viladrau ja els han fet alguna comanda. A més, han fet contactes amb algunes botigues que volen obrir a la primavera, la qual cosa serà una oportunitat important per a la seva expansió.

Kibus, Olost

Kibus és una empresa fabricant de cerveses artesanes elaborades amb ingredients procedents de l’agricultura ecològica, amb diversos estils i personalitats.

Què ha presentat al Fòrum?

Kibus ha aprofitat la fira per presentar les seves cerveses sense gluten, bio i veganes, amb una selecció de nou varietats.

De què serveix anar al Fòrum?

El Fòrum els ha estat útil per establir contactes de qualitat. “Som una empresa petita, no necessitem 200 contactes, amb tres o quatre de bons en tenim prou. I això ja justifica els tres dies allà”, apunten des de l’empresa.

Ja ha tingut algun impacte?

Ja ha repercutit en les seves vendes, amb dos clients nous que van conèixer a la fira.

100% Conill, la Torre d’Oristà

Aquesta empresa del Lluçanès produeix i comercialitza conill de proximitat, elaborats i llonganissa artesanal.

Què ha presentat al Fòrum?

La seva llonganissa de conill, guardonada en una edició anterior per la innovació i biodiversitat.

De què serveix anar al Fòrum?

Serveix per donar-te visibilitat, que sàpiguen que existeixes. “I un productor tan petit com nosaltres fins i tot té l’oportunitat de contactar amb clients internacionals de països com Rússia i Corea del Sud”, asseguren des de l’empresa.

Ja ha tingut algun impacte?

“Hem tingut molts contactes, però potser l’impacte es notarà més d’aquí a uns mesos, o mig any”, apunten. “El Fòrum està situat en unes dates molt dolentes, les cartes de restaurants i comandes de Nadal ja estan tancades i és de molt mal entrar. Hem de veure-ho més com a mig termini”, afegeixen.

La Granja de Cal Toni, la Torre d’Oristà

L’any 2022, la Mar i el Pere entomen el relleu d’aquesta granja ramadera de vedells, amb la voluntat de recuperar la venta directa de carn i dirigir l’activitat cap a un maneig regeneratiu, menys depenent dels inputs externs i més vinculada al territori.

Què ha presentat al Fòrum?

La granja va aprofitar l’esdeveniment per presentar el seu bull negre farcit al Dia del Rebost. A l’estand hi han ofert, amb tastets inclosos per als visitants, altres productes tradicionals com el fuet, la somalla i la llonganissa.

De què serveix anar al Fòrum?

Destaquen l’enorme quantitat de contactes que han aconseguit. Tot i que consideren que aquests contactes fructificaran quan facin la segona part de la tasca de la fira, que és el retorn amb tots ells, per començar a mantenir vincles. Però són una empresa petita que ha engegat fa poc i encara no han tingut temps. “Ens costa organitzar-nos, però ho farem”, expliquen des de la granja.

Ja ha tingut algun impacte?

De moment, no. Però insisteixen que falta una part important de la feina, el feedback amb la gent que van conèixer.

Soler de N’Hug, Prats de Lluçanès

El Soler de n’Hug és una explotació familiar dedicada a l’agricultura i a la ramaderia. Conreen els camps amb farratges i cereals per alimentar la major part del seu bestiar i volen ser autosuficients, per això, disposen d’un escorxador de proximitat d’oví i cabrum. Han tancat el cercle venent els seus productes al Taulell del Soler.

Què ha presentat al Fòrum?

El seu xai, d’una alta qualitat.

De què serveix anar al Fòrum?

Valoren molt positivament l’oportunitat de fer networking i de promocionar els seus productes. “I que et vegin, que et coneguin”.

Ja ha tingut algun impacte?

A hores d’ara encara no ha estat palpable, però consideren que ja sorgirà, cal anar fent el seguiment de les persones que han conegut.

Coca de Folgueroles, Folgueroles

La Coca de Folgueroles és una iniciativa empresarial centrada exclusivament en la producció artesanal de la coneguda coca de Folgueroles, el pa de pagès artesanal.

Què ha presentat al Fòrum?

Evidentment, el seu producte, la coca de Folgueroles.

De què serveix anar al Fòrum?

Ja fa uns quants anys que hi van, tothom els coneix, per tant, no es un lloc per captar més clients, tampoc és el seu objectiu. Sí que estan interessats en la visibilitat que els dona la fira, la publicitat, molt ben valorada en el sector de la restauració de Barcelona, que per a l’empresa és molt important.

Ja ha tingut algun impacte?

No massa. A les dates en què estem tampoc és gaire previsible, no es fan canvis ràpids, a no sé que hi hagi una necessitat.

Vins Clarella, Vidrà

El celler Clarella és un projecte jove i arrelat a la terra, amb la voluntat d’elaborar vins que transmetin la singularitat de la zona del Bisaura i Osona. Vi de muntanya, amb la vinya entre 800 i 1.000 metres d’alçada.

Què ha presentat al Fòrum?

En només sis anys, el celler ha creat una gamma de nou referències de vi, que van presentar de manera general a la fira. De manera específica, van mostrar el seus dos vins premiats recentment al concurs mundial de vi d’alçada: Jaume, negre reserva; i Francina, blanc reserva, tots dos de l’any 2022.

De què serveix anar al Fòrum?

Els ha anat bé per fer xarxa i contactes, amb possibles clients i altres productors, i també per donar-els-hi visibilitat.

Ja ha tingut algun impacte?

Ja han fet diverses vendes. “És un bon aparador”, asseguren.

11 de desembre de 2025