Les macrotendències en el món actual: mobilitat i logística

Mobilitat sostenible i compartida, vehicle elèctric, connectivitat i distribució urbana marcaran les directrius dels propers anys a les empreses

L’Observatori Socioeconòmic d’Osona ha elaborat un informe on es recullen les macrotendències globals a la societat actual, algunes de les quals tenen un impacte més que real en l’àmbit nacional i local. Aquest document s’ha desglossat des de diverses perspectives: una de global i cinc més vinculades als projectes estratègics del territori: mobilitat i logística, talent i col·lectius vulnerables, transformació del sector agro i sostenibilitat mediambiental, transformació digital i salut. 

Us les estem explicant de manera regular en aquest web, sota el paraigües de la secció “Macrotendències en el món actual”. Avui, parlem de mobilitat i logística.

1. Mobilitat sostenible

La Comissió Europea ha definit la ruta per a la mobilitat del futur en funció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i del Pacte Verd Europeu, que té com a objectiu una reducció del 90% de les emissions procedents del transport l’any 2050. 

En aquest marc, caldrà tenir en compte que moltes ciutats estan ja obligades a tenir una Zona de Baixes Emissions, l’auge dels vehicles de les dues rodes, els busos llançadora o el repartiment amb drons, entre d’altres.

Més informació

2. Vehicle elèctric

Els principals indicadors posen de manifest un elevat creixement de les vendes del vehicle elèctric, en detriment del vehicle tradicional. La penetració del vehicle elèctric requereix d’infraestructures de recàrrega, que actualment encara no estan disponibles. Aquest és un punt crític en el seu desplegament.

Més informació

3. Mobilitat compartida

El mercat de la mobilitat compartida ara supera els 60.000 milions de dòlars en valor en els tres mercats més grans: la Xina, Europa i els Estats Units. S’espera que la taxa de creixement anual de les solucions de mobilitat compartida superi el 20% fins a 2030.

La mobilitat compartida tindrà un impacte disruptiu en múltiples sectors i indústries.

Més informació

4. Connectivitat

Els cotxes connectats generen dades sobre com i on s’utilitzen i qui està darrere del volant. A mesura que augmenta l’ús de la mobilitat compartida, l’electrificació de la mobilitat, els cotxes autònoms i la connectivitat dels vehicles, la quantitat de dades recopilades augmentarà exponencialment. Això presenta oportunitats perquè les empreses de l’ecosistema de l’automoció monetitzin les dades.

Més informació

5. Distribució urbana

La pandèmia generada per la Covid-19 ha incrementat notablement l’e-commerce i s’espera que aquesta tendència segueixi a l’alça en els pròxims anys. Aquesta realitat obliga a replantejar la distribució urbana a causa de l’impacte que suposa en el trànsit a les ciutats, amb la utilització de nous vehicles i nous models de col·laboració.

La sostenibilitat exigeix buscar formes de transport alternatives al vehicle privat. Cal crear centres de distribució de mercaderies, probablement compartits, i desenvolupar operadors locals. També és necessària la creació de normatives consensuades i homogènies, tant per al transport de passatgers (mobilitat compartida) com per al de mercaderies (última milla).

Més informació

Visualitza la presentació, aquí


Les macrotendències en el món actual

Les macrotendències en el món actual: global

Les macrotendències en el món actual: el talent

30 de març de 2023