La Xarxa Productes de la Terra visita Osona

Els representants dels ens locals de la XPT gaudeixen d’una trobada d’Intercanvi i aprenentatge a la comarca. Han estat a la Granja Comas, Mas Corcó i la seu de Creacció, on els han explicat el projecte de menjadors escolars.

La Xarxa Productes de la Terra (XPT) és una agrupació voluntària de 12 ens locals d’àmbit supramunicipal impulsada per la Diputació de Barcelona que agrupa més d’un miler d’empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de qualitat  i de proximitat de la demarcació. L’objectiu principal de la Xarxa és enfortir aquest teixit empresarial, per tal que les empreses siguin més competitives i sostenibles, i els territoris més atractius i de qualitat.

Els ens locals membres de la Xarxa són els consells comarcals i altres ens comarcals que desenvolupen i coordinen accions en diversos àmbits vinculats a la gestió empresarial, l’assessorament en processos productius i en la comercialització i distribució i en l’experiència turística. A Osona, Creacció és l’organisme que desenvolupa aquesta tasca, a través d’un encàrrec de gestió amb el Consell Comarcal d’Osona. 

Dos cops a l’any, s’impulsen trobades entre els diferents ens locals i els membres de la Diputació de Barcelona en un dels territoris que formen part de la Xarxa. Aquestes trobades serveixen per intercanviar coneixement entre els diferents ens i compartir dinàmiques i projectes que es desenvolupen i que enriqueixen tota la Xarxa. 

El passat dijous 6 de juliol va tenir lloc la trobada a Osona, on es va organitzar un programa d’activitats per donar a conèixer aquells projectes que es treballen al territori. Al mateix temps es van visitar dues empreses membres del cens de la XPT d’Osona. 

Vaca de llet i fleca

En primer lloc, van visitar Granja Comas a Santa Eugènia de Berga, una explotació de vaca de llet que elabora productes làctics frescos, a més de comercialitzar també carn de vedella a lots. Aquesta explotació forma part del projecte Mengem d’Aquí, Osona i Lluçanès i porta a les escoles del projecte iogurt natural sense sucre i hamburgueses de vedella. Guillem Comas i la resta del seu equip els van acollir i els van servir un esmorzar amb batut làctic, acompanyat amb barreges de cereals de Civia cereals. Després van visitar la granja. 

A continuació es van desplaçar fins a Manlleu i van parar a Mas Corcó, Pagesos Forners. Es tracta d’una cooperativa de quatre socis que planten cereals de varietats antigues i disposen d’un obrador amb forn de llenya on elaboren a diari els seus productes de fleca i pastisseria. Fan venda directa a la mateixa finca i també es poden trobar els seus productes en alguns punts de la comarca. 

A l’arribada, la delegació va fer un esmorzar al seu jardí amb la col·laboració d’una altra cooperativa, Sambucus, productors d’herbes aromàtiques i membres de la XPT que també ofereix oportunitats professionals per a persones amb dificultats a través d’un servei de restauració. Van organitzar un esmorzar amb les seves infusions i altres productes de la XPT com els embotits de Colom Vila i els formatges de Riudavets i de Serradet de Barneres. A més, Mas Corcó hi va disposar algunes de les seves referències de pans, fogaines i productes dolços com la tifeta o el pastís de poma. El pa de 7 llavors és un dels 7 productes que formen part de la cistella de Fetaosona, aliments excel·lents. 

Després de l’esmorzar, la Montse, l’Ivan, en Manel i la Debbie els van explicar el seu projecte i van visitar els camps i l’obrador. Van obsequiar tots els assistents amb un pa de 7 llavors.

Menjadors escolars saludables i sostenibles

Llavors van desplaçar-se a Vic, fins a la seu de Creacció, on els va rebre Núria Macià, directora de Creacció, que va donar la benvinguda als assistents. Núria May, tècnica del sector agroalimentari de Creacció, va presentar una sessió per explicar el projecte de menjadors escolars en el que estan treballant durant els últims quatre anys i que durant els dos últims ha pres el nom de Mengem d’Aquí, Osona i Lluçanès.

Es tracta d’una prova pilot que ha tingut lloc a sis escoles del territori. Un projecte que proposa menús més saludables i sostenibles als menjadors escolars d’Osona i el Lluçanès alhora que introdueix producte local a les cuines dels centres. 

Van convidar Ivette Costa, responsable tècnica d’Educació del Consell Comarcal d’Osona, i Nani Moré, de l’empresa Menjadors Ecològics, que han estat les assessores en la redacció dels nous plecs de menjadors que actualment estan en fase de concurs i que inclouen, entre els seus requisits, la compra de producte local. 

Després de la prova pilot i del treball efectuat amb els agroproductors per conèixer els productes primaris disponibles al territori, es va determinar que els aliments que poden portar-se a les escoles de la comarca que treballen sota l’empara del Consell Comarcal (34 escoles) són els productes de procedència animal: carn de vedella, porc i pollastre; ous i làctics, en alguns casos, a més, de procedència ecològica. 

Entre els requisits dels plecs tècnics s’inclou el fet que aquests aliments, a més, han de ser d’empreses que siguin membres de la Xarxa de Productes de la Terra. Durant la sessió es van explicar tots els passos que han conduit a la redacció d’aquests plecs i es van intercanviar experiències amb altres comarques que es van mostrar interessades en el projecte. 

El grup va acabar la jornada al Devici, bar de vins, un restaurant membre d’Osona Cuina, situat al centre de Vic que treballa amb producte del territori i que proposa una cuina sincera i d’excel·lent qualitat organolèptica. L’Èric, en Xevi, en Dani i la resta de l’equip els van acollir amb unes propostes gastronòmiques fantàstiques que van acabar d’arrodonir una jornada amb molt producte i molta terra. 

11 de juliol de 2023