La recerca a Osona prem l’accelerador

La Covid ha evidenciat més que mai la necessitat d’inversió en recerca

La Covid ha evidenciat més que mai la necessitat d’inversió en recerca. A Osona, durant tota la pandèmia la UVic-UCC ha continuat captant projectes de recerca i fent activitat d’investigació, de transferència de coneixement i de divulgació científica. L’equip investigador de la universitat ha seguit actiu durant tot el confinament desenvolupant els projectes que ja hi havia en marxa, tot i que en alguns casos s’han hagut de reformular per adaptar-se al context actual.

L’impacte de la pandèmia no ha aturat la presentació de projectes a noves convocatòries i de fet, segons apunta el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Collet, “les primeres setmanes de confinament van afavorir que els investigadors, amb els projectes pendents de reprendre’s o reformular-se, poguessin destinar més temps a preparar noves iniciatives i convocatòries”.

Collet explica que “no només els projectes dels diferents àmbits de coneixement que són propis de la UVic-UCC han continuat arribant, sinó que se n’han aconseguit de vinculats a la Covid i se n’han presentat d’altres que estan a l’espera de resolució”. El que podria semblar, doncs, un esforç d’adaptació al nou context “s’ha convertit en una oportunitat per ampliar la recerca a nous horitzons, que s’ha pogut dur a terme només gràcies a l’esforç i dedicació del col·lectiu investigador i de les àrees de la Universitat que li donen suport en un context molt complicat”, assegura Collet.

Pel que fa a la transferència de coneixement a entitats i empreses, el vicerector explica que “en aquest període n’hem estat més pendents que mai, conscients que la realitat actual exigirà la transformació de moltes empreses del sector industrial però sobretot del sector serveis. I aquí, la recerca més aplicada pot ser molt útil”.

L’activitat de recerca i transferència de coneixement durant aquests mesos s’ha desenvolupat en quatre grans àrees.

En recerca, destaca el projecte H2020 Ponderful de la Facultat de Ciències i Tecnologia, que és especialment rellevant perquè és un projecte competitiu de grans dimensions, liderat des de la UVic-UCC, amb un pressupost global de gairebé 7 milions d’euros i amb 18 socis internacionals.

També s’ha aconseguit el projecte “Resultando la renovación pedagógica en España desde una perspectiva crítica”, de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, que estudiarà cinc casos en centres de secundària d’Aragó, Catalunya, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana i País Basc i que coordina la UVic-UCC juntament amb la UdG.

Pel que fa als centres de recerca i transferència de coneixement, destaca l’activitat del Centre Tecnològic BETA, “en aquest període ha continuat desplegant els projectes que ja tenia, i ha reorientat part de la seva activitat investigadora per obrir-se a camps vinculats a la Covid-19”. També ha aconseguit diversos nous projectes com el Sea2Land i l’Accelwater, amb més d’un milió i mig d’euros aconseguits.

En divulgació científica, Collet ressalta el Projecte H2020 per participar a la Nit Europea de la Recerca amb un consorci amb altres universitats catalanes perquè “és el primer cop que la UVic-UCC serà present en aquest gran esdeveniment de divulgació”.

A més, la FECYT-Ministerio de Ciencia e Innovación ha renovat el finançament per a dos projectes: “UDivulga. Ciència i Societats” i el “Pescadors de plàstic”, que involucra infants i escoles en la investigació sobre la contaminació per plàstic als rius catalans. Igualment, posa en valor el trasllat directe i estret de la recerca a les empreses i a la seva activitat, que es concreta en l’obtenció d’un nou doctorat industrial de la Facultat d’Empresa i Comunicació amb l’empresa Fluidra (el 32è que obté la universitat).

Finalment, en aquest període de pandèmia, s’ha treballat en iniciatives directament vinculades a la Covid19, com ara el projecte Cargencors, amb participació d’investigadors de la Facultat de Medicina. L’estudi es basa en el fet que els coronavirus afecten el sistema cardiovascular i que diversos estudis apunten a nivells de mortalitat més elevats en pacients amb Covid que presentaven factors de risc cardiovascular previs.

Més enllà dels projectes competitius, s’ha mantingut la tasca de recerca i la publicació d’articles científics de diferents investigadors i grups de la UVic-UCC i quatre institucions brasileres per analitzar les dades generals de contagis, morts i ingressos hospitalaris derivats de la pandèmia des que es va decretar el confinament.

Com diu Jordi Collet en una col·lecció de vídeos titulada “Qüestió de Recerca”, que es pot veure al canal de la UVic-UCC, “si alguna cosa ha posat de manifest la Covid és la importància que la recerca juga a les nostres vides i a la nostra societat”.

 

Llegir la notícia a osona.com

Llegir la notícia al 9 nou

10 de setembre de 2020