La formació a mida, un recurs consolidat per a la generació i inserció de talent a les empreses

Creacció estudia les demandes de la comarca i aposta per oferir formacions a mida a les empreses amb necessitats d’incorporar talent i que, actualment, no troben els perfils professionals necessaris al mercat

El recurs de la formació a mida es va començar a implementar amb un programa de Mercat de Treball de la Diputació de Barcelona el 2016. Actualment, ha esdevingut un recurs estable i molt valorat per aquelles empreses que busquen inserir mà d’obra formada en aspectes i competències molt específiques de la seva organització.

La formació a mida pren més protagonisme que mai en el context econòmic actual, on convergeix un baix nivell d’atur i una manca important de talent. El resultat és que les empreses tenen serioses dificultats per accedir a perfils professionals formats.

Aquest programa és un recurs per crear ocupació de qualitat al territori, oferint una resposta formativa ajustada a les necessitats de les empreses. De fet, s’hi treballa conjuntament durant tot el procés: en la definició dels continguts de la formació, tant tècnics com transversals i digitals; la selecció de participants o la impartició de determinats continguts tècnics. Fins i tot, en ocasions s’utilitzen les seves instal·lacions per a la formació.

En aquest marc, Creacció estudia les demandes d’empreses d’Osona amb necessitats de contractació i coodisenya amb les empreses les accions formatives més adients. Les formacions van adreçades a persones en procés de recerca de feina i duren entre 60 i 200 hores.

Una alta inserció laboral

Més enllà de ser un recurs molt ben valorat per les empreses, la formació a mida esdevé una oportunitat per aquells perfils amb dificultats d’inserció. Més d’un 60% de les persones formades són contractades per les empreses que sol·liciten aquest recurs. 

Durant aquests anys, s’han organitzat formacions a mida de perfils professionals de diversos sectors, posant focus al sector metall i agroalimentari. Així, s’han fet cursos de tècnics operaris del sector metall amb l’empresa La Farga; de tècnic de muntatges de carrosseries de vehicles pesants, en col·laboració amb Carrosseries Ayats de Tona; de soldadura, on hi han participat l’empresa RG Metal Shaping, dedicada a la planxisteria industrial, Servycat, especialitzada en el manteniment integral d’instal·lacions industrials i Muntirepvic, experts en muntatges i reparacions mecàniques. Pel que fa al sector agroalimentari, s’han fet formacions d’auxiliar de carnisseria amb empreses com Fussimanya i Carns Ausió Rifà, o d’auxiliar de peixateria, amb Bon Preu, entre d’altres.

Cal destacar que el projecte ha cridat l’atenció de grans empreses, com La Farga o Bon Preu, que no han dubtat en participar-hi. A hores d’ara, la majoria d’alumnes que han estat contractats continuen al seu lloc de treball.

En el cas de la Farga, amb qui Creacció porta diverses experiències de formació a mida, Dani Pérez, director de Persones i Organització, comenta que aquest recurs els “ajuda a acollir per integrar”. També es mostren satisfets els treballadors com Mimoun Idrissi, que és un dels joves que ha signat un contracte fix amb l’empresa: “Estic molt agraït al curs, que m’ha ajudat a aconseguir un lloc de treball en una empresa important”.

12 de gener de 2023