La Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible, que se celebrarà del 15 al 17 de febrer al recinte firal del Sucre, se centra enguany en les comunitats energètiques i la rehabilitació sostenible.
El recinte firal del Sucre de Vic acollirà, del 15 al 17 de febrer, la tercera edició de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible (FECS). L’objectiu principal del certamen és promocionar l’ús d’energies renovables, així com la utilització de tècniques de construcció i rehabilitació sostenibles.
En aquesta línia, aquesta edició posa l’accent en les comunitats energètiques i la rehabilitació sostenible, ja que la manera com construïm va lligada als requisits energètics de les edificacions i, per tant, al disseny de les instal·lacions de producció d’energia sostenible per ser el màxim d’eficients i respectuosos amb el medi ambient.
Aquest any la FECS compta amb un ampli programa d’activitats. Entre aquestes, destaquen les jornades tècniques adreçades a les empreses “Més enllà de l’autoconsum a l’empresa: la descarbonització de la indústria, la gestió de l’energia i les comunitats energètiques”. Proenergia Osona col·labora per segon any en l’organització d’aquesta matinal, juntament amb l’Organisme de Fires i Mercats (OFIM) de l’Ajuntament de Vic.
Consulta el programa de les jornades tècniques sobre energia dedicades a les empreses, aquí
Aquestes jornades tècniques se celebraran a l’Auditori 2 del recinte firal, el divendres 16 de febrer, al matí. Arrencaran a les 10 hores, amb la benvinguda de Josep Casasses, conseller delegat de Promoció Econòmica, Projectes Europeus i Creacció del Consell Comarcal d’Osona.
Les jornades se centren en una idea: les empreses han anat més enllà de l’autoconsum fotovoltaic per millorar energèticament i ser més sostenibles. Joan Vila, CEO d’LC Paper, empresari i referent en l’àmbit de la sostenibilitat explicarà com poden afrontar les empreses el repte i la necessitat de la descarbonització, contribuir al desenvolupament sostenible i alhora continuar sent competitiva i viable.
Després de la ponència introductòria de Vila, es parlarà de la importància de portar una bona gestió de l’energia a l’empresa. En aquest marc, Laura Jarauta i Mireia Gallego, consultores energètiques, desgranaran l’experiència exitosa de la prova pilot del servei de gestor energètic compartit de Proenergia. Amb aquesta iniciativa s’ha fet evident la necessitat d’endreçar l’energia a l’empresa i s’ha constatat que es poden aplicar millores immediates sense o amb una inversió mínima per reduir despeses. Galdric Ruiz, de Calaf Grup, incidirà en com la monitorització energètica pot ajudar a la gestió d’aquesta energia a l’empresa.
En el darrer bloc de les jornades es presentaran tres experiències diferents de comunitats energètiques empresarials inspiradores: el cas de Vitamina D, del TAC Osona; també la comunitat energètica del polígon Les Comes d’Igualada; i la del polígon Agro Reus. Aquest espai estarà moderat per Ermen Llobet, president d’OECoop, la cooperativa de segon grau que dona servei a les comunitats ciutadanes de la comarca.