La Covid precipita la transformació digital de les empreses d’Osona

La Covid-19 ha posat en dubte moltes rutines i processos del dia a dia d’empreses i professionals. L’ús del canal digital s’ha intensificat com mai, tant per continuar treballant des de casa, com per activar a correcuita nous canals de contacte amb els clients o obrir nous mercats. El canvi s’ha realitzat precipitadament i, en molts casos, sense una cultura digital ben arrelada a les empreses.

Tot plegat ens ha de fer reflexionar sobre els nous canals de relació amb el mercat (multicanalitat), la importància de les dades per conèixer millor les necessitats dels clients, entendre que digitalitzar no va només de tecnologia (sobretot va de persones i equips), o la necessitat de disposar d’una una identitat digital sòlida. La pandèmia, doncs, ha accelerat la necessitat d’afrontar la transformació digital.

A Osona hi ha un gran nombre d’empreses vinculades a les tecnologies digitals, i moltes referents al sector. Pere Martínez, CEO de Confluència & ITechGrup, assegura que “la transformació digital s’ha accelerat entre 5 i 10 anys i ha fet justícia al treball de molts anys d’empreses i persones del sector TIC, que s’han convertit en essencials aquests mesos”.

Oriol Feu, cofundador i soci d’Ifeu es mostra convençut que “la tecnologia serà un element clau per superar el nou escenari que ens trobarem. Aquests mesos hem constatat com els clients que disposaven d’unes bones infraestructures de comunicacions i de sistemes, i que una part del seu negoci es feia a través d’Internet, han mantingut un altíssim nivell de productivitat”.

Per la seva banda, Meritxell Cos, Project Manager de l’àrea de consultoria de Vilar Riba, assenyala que “si s’aprofiten bé les tecnologies, les empreses poden eliminar els malbarataments dels seus processos. Les tècniques de Lean Office ens permeten identificar malbarataments i propostes per reduir-los o eliminar-los”. I es mostra convençuda que des de les noves maneres de treballar, les empreses estan descobrint nous models de negoci, serveis o maneres d’arribar als clients, entre d’altres”.

La digitalització, assegura Pere Martínez, “facilita els canvis que les empreses es veuen obligades a tirar endavant, amb inversions contingudes”. En aquest sentit, Oriol Feu considera que “s’accelerarà la implantació de noves oportunitats vinculades a les TIC que ja eren tendència abans de la Covid-19, com ara el Cloud públic/privat, la indústria 4.0, l’Internet of Things (IOT), la Intel·ligència Artificial (AI), la seguretat de les dades, etc. Estem convençuts que en tots aquests àmbits, creixerà la demanda”.

Per la seva banda, Meritxell Cos apunta que “una oportunitat a tenir present és aprofitar la tecnologia per afavorir temes de sostenibilitat, com ara la reducció de les emissions generades pels desplaçaments i la millora de les polítiques de conciliació de les empreses”.

Els experts coincideixen en destacar les tecnologies que seran clau per a les empreses en el futur més immediat. Pere Martínez assegura que “a curt termini (2020), el Cloud, la seguretat i la indústria 4.0. seran claus. A mig termini (2021-2022), les anàlisis predictives i els robots. I a llarg termini (2023):, la intel·ligència artificial”.

Per la seva banda, Oriol Feu destaca “la implantació definitiva del Cloud privat/híbrid/públic especialment en la virtualització de les aplicacions, dels escriptoris dels usuaris i de les càrregues de treball per aquelles empreses que encara no hagin fet aquesta evolució. També seran clau la construcció d’aplicacions basades en serveis (el concepte serverless) que obren un munt de possibilitats als desenvolupadors”.

Finalment, Meritxell Cos posa èmfasi en la seguretat: “Per a les empreses serà vital la seguretat de la informació. Des de tenir la informació amb plans de contingència de negoci, fins a establir comunicacions segures”.

 

Llegir article El 9 Nou

Llegir publicació a Osona.com

5 de juny de 2020