Koldo Saratxaga: “La clau de les organitzacions són sempre les persones”

El creador i líder del Nou Estil de Relacions (NER) a les organitzacions, el basc Koldo Saratxaga, ha pronunciat la ponència de la 18a edició de l’Àgora d’opinió. L’acte ha tingut lloc el 28 de novembre en un Auditori Roca del Museu del Ter de Manlleu absolutament ple. Davant d’una norantena d’assistents, Saratxaga ha mostrat per quin motiu resulta inspirador per a moltes empreses i persones. Mitjançant el nou estil que impulsa, ha aconseguit transformar moltes dinàmiques dins de l’empresa, amb repercussions en el benestar físic i emocional de les persones.

La xerrada portava per títol ‘Un nou estil de relacions per a les organitzacions del futur’. El basc ha mostrat una perspectiva molt humanista, i ha explicat que “cadascú de nosaltres és únic i no podem jutjar ni classificar ningú, ni tampoc donar res per descomptat”. Ha afirmat que “aquesta és la base de l’autèntic treball en equip, el que ens fa vibrar; no el simple treball en grup sense objectius comuns”. Ha posat èmfasi en el fet que “hi ha massa gent que mai no connecta amb els seus veritables talents naturals” i que “en comptes de diamants en brut, que és el que realment són, se senten com bales de vidre”.

Noves oportunitats per “experimentar sense autolimitacions”

Per Saratxaga, el canvi organitzacional que proposa NER “és una evolució que dura tota la vida” i ha receptat “viure el dia a dia amb intensitat” i sense cap obsessió “amb el full de ruta, perquè igualment no coneixem el futur”. Les organitzacions “han de tenir els treballadors satisfets per poder comptar amb clients contents”; “persones que sentin que evolucionen, creixen i formen part del projecte no només com a empleats”. Una de les estratègies és “donar-los més confiança i llibertat i fomentar un “orgull de pertinença”. En l’aspecte educatiu, ha apostat per “integrar molt més la natura i atendre les intel·ligències múltiples” per avançar en aquest sentit. Finalment, ha sentenciat, “la clau són les persones”. Ha animat tothom a “experimentar i no copiar, tenir somnis utòpics i no autolimitar-nos”.

El NER, en definitiva, vol vincular les persones mitjançant la passió i aconsegueixen augmentar la facturació i reduir d’absentisme. Pel juny, una delegació osonenca va visitar empreses basques que apliquen aquest model disruptiu que posa les persones al centre de les organitzacions.

Una trajectòria llarga i farcida de premis

Després d’haver fundat K2K Emocionando (2005), Koldo Saratxaga actua com a conseller i assessor dinamitzador de projectes empresarials i és el principal impulsor de NER Group. És una associació en la qual diverses organitzacions, unides pel Nou Estil de Relacions, comparteixen experiències, sinergies i coneixements. Sumen esforços per millorar, avançar, ser més eficients i obtenir millors resultats i s’acompanyen en el camí del canvi cultural que suposa aquest estil. Ha estat reconegut amb guardons com el  Premi Emprenedor de l’Any a Espanya (1997); Premi Europeu a l’Excel·lència Empresarial -European Quality Prize- (2000) a Irizar Group o el Premi al Millor empresari del País Basc (2001); entre molts d’altres.

L’Àgora, com en les darreres edicions, ha tingut un format d’esmorzar i manté l’objectiu d’enfortir vincles entre les empreses, la universitat i l’administració. La presentació del ponent ha anat a càrrec de l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, qui s’ha mostrat satisfet que la ciutat sigui seu d’esdeveniments com aquest. El regidor d’Indústria, Coneixement i Agenda Manlleu 2030, David  Bosch, ha remarcat “el currículum impressionant” del ponent. Els impulsors de l’Àgora d’opinió són el Casino de Vic, la UVic-UCC, El 9 Nou, el Consell Empresarial d’Osona, la delegació d’Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona i Creacció.

29 de novembre de 2019