Josep Oliver: “La recuperació econòmica de la crisi de la Covid serà molt més ràpida que la de la crisi financera del 2007”

Josep Oliver, catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la UAB, va exposar al Consell General de Creacció de la setmana passada, la seva visió sobre els efectes econòmics causats per la Covid, centrant-se en els efectes a mig i llarg termini.

Oliver va avaluar la crisi provocada per la Covid en base a tres variables: la intensitat de la caiguda (caiguda d’un 11% del PIB), el període de recuperació de les macro magnituds, i les cicatrius de llarg termini que deixa un xoc d’aquestes característiques.

En la seva intervenció, el catedràtic va comparar el procés de recuperació de l’actual crisi amb la crisi financera viscuda entre el 2007 i el 2013. El període de recuperació arran de l’impacte de la crisi financera del 2007 va ser d’entre 10 i 11 anys. En el cas de la crisi actual, Oliver va explicar que la previsió és que la recuperació de l’activitat econòmica arribi el 2023.

En termes d’ocupació, Josep Oliver va explicar que al 2019 encara faltava recuperar un 4% de l’ocupació que teniem abans del 2007, mentre que es preveu que la recuperació de l’ocupació perduda arran de la Covid arribi el 2023.
La previsió de l’economista, en canvi, no és tan optimista en termes d’atur juvenil, que no plantegen recuperacions tant optimistes, pel fet que “és un problema molt sever, i que no és nou”.

En la seva intervenció, Oliver va destacar que “no és el mateix una crisi que arriba com a conseqüència d’un excés de deute, que una crisi que arriba per un xoc d’oferta que colapsa transitòriament determinades activitats, en aquest cas, per raons sanitàries. Per això, en principi, la sortida de la crisi ha de ser més fàcil”.

Visualitza el video de la intervenció, aquí

7 d'abril de 2021