Ja es poden demanar els ajuts per retirar l’amiant: quan, qui i com?

L’Agència de Residus de Catalunya obre la convocatòria de subvencions que, en el cas de les empreses, també es poden fer servir per instal·lar plaques fotovoltaiques a les construccions afectades

L’Agència de Residus de Catalunya ha obert la convocatòria dels ajuts per a la retirada d’amiant de les cobertes d’habitatges i construccions, des d’ara i durant dos mesos i amb un import total de 50 milions d’euros. 

Enguany, com a novetat, hi ha una línia específica per a les activitats econòmiques que també subvenciona la substitució de la coberta i la instal·lació d’autoconsum fotovoltaic. En aquest cas, els sectors prioritaris són l’agricultura i ramaderia i després la indústria manufacturera i el comerç majorista i minorista i la reparació de vehicles de motor i motocicletes.

Fins quan es pot demanar la subvenció?

Fins el 25 de juliol de 2023, a través del web de l’Agència de Residus de Catalunya. No té caràcter retroactiu, o sigui que no es pot demanar si ja s’ha executat la retirada de l’amiant.

Qui pot demanar la subvenció?

Aquests ajuts es presenten en dues línies diferenciades. Una primera línia de 10 milions d’euros per a  particulars (persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de propietaris), i una segona línia de 40 milions per a edificis on es desenvolupi o s’hi hagi desenvolupat una activitat econòmica. En aquest segon cas, també es poden sol·licitar per instal·lar cobertes noves i plaques fotovoltaiques a les construccions afectades per l’amiant.

Quina quantitat se subvenciona?

A la línia 1, adreçada a particulars, se subvenciona el 100% de la retirada dels elements amb amiant fins a un màxim de 30.000 euros. Es realitzarà per concurrència no competitiva, és a dir, per ordre d’entrada de la sol·licitud fins a exhaurir el pressupost.

A la línia 2, específica per a activitats econòmiques, se subvenciona des de la retirada de l’amiant fins a la nova coberta i les plaques fotovoltaiques. Pel que fa a la retirada i substitució d’amiant, es poden pagar fins a un màxim de 2.000 euros en les instal·lacions inferiors als 50 metres quadrats, i entre 20 i 40 euros per metre quadrat en les instal·lacions més grans, en trams especificats a la convocatòria. Com que serà per concurrència competitiva s’han establert unes puntuacions segons el sector d’activitat, metres quadrats i tipologia de les accions a realitzar.

Infografia Amiant 2023

Encara tens dubtes? Suport des de Proenergia Osona

Si ets un/a autònom/a o una empresa, encara tens dubtes i necessites ajuda, pots ampliar la informació als enllaços de sota, o contactar directament amb l’àrea d’emprenedoria de Creacció a través d’aquest formulari.

Pel que fa a l’estudi per fer el canvi de coberta i a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, també us podem assessorar des de Proenergia Osona. Si t’interessa generar la teva pròpia energia, et facilitem un avantprojecte d’instal·lació fotovoltaica i la possibilitat de tenir-la amb les millors condicions econòmiques i tècniques, tot participant en la compra conjunta de Proenergia. Ens pots demanar més informació a través del formulari del web i et contactarem.

Més informació de les subvencions

Tràmits per sol·licitar la subvenció

Bases reguladores de la convocatòria

Preguntes i respostes freqüents

L’amiant, prohibit des del 2002

L’amiant es va fer servir de manera general entre els anys 1950 i 1990, ja que era un material abundant i econòmic que oferia molt bones propietats aïllants i ignífugues. Malauradament, es va comprovar que si s’altera allibera microfibres. Això pot provocar càncer, asbestosi i mesotelioma maligne.

Per aquest motiu, des del 2002 està prohibit fabricar, usar o comercialitzar materials que en continguin. El que ja estava instal·lat es pot fer servir fins al final de la seva vida útil. El cicle de vida estimat és de 30 a 50 anys, així que es calcula que l’any 2030 més del 85% d’aquests materials hauran superat la seva vida útil.

A Catalunya, encara hi ha més de 4 milions de tones d’amiant presents en teulades, dipòsits, baixants o jardineres, com a aïllament tèrmic i acústic.

El Govern de la Generalitat va aprovar aquest mes de març el Pla nacional per a l’eradicació de l’amiant a Catalunya 2023-2032. El Pla inclou 21 actuacions que permetran assolir l’objectiu fixat per la Unió Europea de retirar l’amiant de tot el territori abans del 2032.

29 de maig de 2023