Ets autònom? Ja has adaptat les teves quotes de la Seguretat Social?

A hores d’ara, molts treballadors autònoms encara no han regularitzat la seva situació amb el nou sistema de cotització, vinculat als rendiments reals de la seva activitat i que va entrar en vigor a principis d’any. És important fer-ho… aquí t’expliquem com.

A principis d’any va entrar en vigor el nou sistema de cotització per a treballadors autònoms que han de pagar a la Seguretat Social. Des de l’1 de gener els autònoms cotitzen d’acord amb un sistema de 15 trams vinculats als rendiments reals de les activitats econòmiques, empresarials o professionals que puguin tenir. Poden canviar la seva base de cotització fins a sis vegades l’any, amb l’objectiu d’ajustar-la als seus ingressos reals. 

Aquest model busca millorar les pensions dels autònoms. Tot i això, només una minoria ho fa. Segons publiquen diversos mitjans, la majoria dels autònoms encara no han adaptat les quotes als seus ingressos reals. En aquests casos, serà la Seguretat Social qui ho regularitzi directament a partir de 2024.

Si ets autònom, no estàs pagant la tarifa reduïda i tens un negoci, on tens previstos canvis en els teus rendiments, cal que regularitzis la teva situació, si no ho has fet encara. T’expliquem com fer-ho.

El procés, pas a pas

El primer que cal fer és escollir a la Seguretat Social quines són les previsions d’ingressos que es tenen per cada exercici i, en funció del que es guanyi, seleccionar la base de cotització que correspongui.  Recordem com es calculen els Rendiments nets:

Rendiments nets = ingressos – despeses deduïbles – despeses genèriques (la deducció per despeses genèriques és del 7% per als autònoms empresaris individuals i del 3% per als autònoms societaris).

Els autònoms poden modificar la seva base de cotització fins a sis vegades l’any per poder ajustar la cotització a la seva previsió de rendiments. Aquests canvis es poden fer en qualsevol moment, però tenen efectes el primer dia de març, maig, juliol, setembre, novembre i gener. 

És molt important ajustar la base de cotització a la realitat, per tal de no pagar ni més ni menys que la quota d’autònoms que et pertoca i, d’aquesta manera, no haver de patir una regularització a l’alça ni haver de demanar una devolució un cop hagis fet la declaració anual de la renda.


Si ets autònom, no estàs pagant la tarifa reduïda i tens un negoci on tens previstos canvis en els teus rendiments, no dubtis en modificar la teva base de cotització aquí (t’has d’identificar amb el teu certificat digital o Clave permanente). Un cop identificat, en aquest apartat es pot modificar la base de cotització, segons els rendiments nets.

Per a qualsevol consulta, CONTACTA’NS i t’ajudarem!

26 de juliol de 2023