Empreses i agents d’Osona visiten l’ordinador més potent d’Europa

 L’objectiu del MareNostrum 5 és impulsar la investigació de la intel·ligència artificial, la biomedicina, el canvi climàtic i les ciències de la computació.

Una trentena d’agents i empreses de la comarca d’Osona van visitar aquest 18 de gener, el Barcelona Supercomputing Center (BSC) per conèixer el recentment inaugurat MareNostrum 5, el superordinador més avançat d’Europa. Entre els assistents, hi va haver representació del Consell Comarcal d’Osona, la Universitat de Vic-UCC, alguns ajuntaments de la comarca i Creacció. 

La jornada va començar amb la presentació del BSC, a càrrec de Mariona Sanz, directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci del BSC. Seguidament, el responsable de la Unitat de Tecnologies Lingüístiques, Albert Cañigueral, va presentar el projecte Aina, que té com a objectiu garantir l’ús del català en l’era digital a partir de la intel·ligència artificial. Pròximament, s’obrirà un concurs de projectes pilots per a empreses que vulguin implantar-ho a les seves plataformes. També van posar molt èmfasi en la voluntat i intenció del BSC de col·laborar amb diferents empreses i identificar oportunitats de creixement per aquestes. Van exposar diversos casos d’ús amb els que ja estan treballant com Repsol i Huawei. 

Coneix les empreses amb què col·labora el Barcelona Supercomputing Center

Un cop acabada la sessió informativa, els assistents van poder conèixer de primera mà el MareNostrum 5, ubicat a la capella de la Torre Girona, que es va inaugurar fa menys d’un mes. Una eina que integra dos superordinadors complementaris en una mateixa instal·lació, que equival a la capacitat, més o menys, de 380.000 ordinadors portàtils de gamma mitjana-alta. És 23 vegades més potent que la darrera actualització, el MareNostrum 4. En augmentar la potència de càlcul, la memòria del sistema i el nombre de nuclis, el MareNostrum 5 ajudarà a resoldre més problemes i de major complexitat. L’objectiu és impulsar la investigació de la intel·ligència artificial, la biomedicina, el canvi climàtic i les ciències de la computació.

Què és el Barcelona Supercomputing Center? 

El Barcelona Supercomputing Center és el centre nacional de supercomputació especialitzat en computació d’altes prestacions. Una instal·lació científica, centre de recerca pública i font d’oportunitats de negoci i innovació situat a Barcelona. D’una banda, a través de la col·laboració amb la indústria i el teixit empresarial, per així resoldre problemes complexos. D’altra banda, generant noves empreses d’alt contingut tecnològic que transformen sectors empresarials. 

La missió del BSC és investigar, desenvolupar i transferir tecnologia i coneixement en l’àrea de la computació d’altes prestacions, coneguda també amb el nom d’HPC (High Performance Computing) per així facilitar el progrés científic i aconseguir desenvolupar solucions tecnològiques d’alt valor pel sector privat i la indústria. 

22 de gener de 2024