“Amb els rebrots, els serveis de prevenció de riscos són més essencials que mai”

Entrevista a Imma Cervos, Sub-Directora Regional a la Catalunya Central de l’Agència de Salut Pública de Catalunya

 

La reactivació dels brots de COVID19 ha reforçat l’alerta de les empreses osonenques en un doble repte: garantir la salut dels seus equips i evitar la disseminació dels rebrots que han aparegut en alguns punts de Catalunya.

A la reunió de la setmana passada del Comitè de Salut i Prevenció de Riscos, promogut per Creacció amb la participació d’empreses referents d’Osona, els representants de les empreses coincidien en destacar que “no hem abaixat la guàrdia ni hem flexibilitat cap mesura en cap moment. Ara, més que mai, hem reforçat tots els protocols i seguim minut a minut l’evolució dels rebrot”. A la sessió hi va participar la responsable de Salut Pública de la Catalunya Central, Imma Cervos, que els va traslladar la importància dels serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses en la lluita contra la pandèmia.

 

-En el context actual de rebrots, què els recomanaria a les empreses?

En primer lloc, vull remarcar l’excel·lent col·laboració dels empresaris d’Osona i destacar el paper essencial dels serveis de prevenció de riscos laborals (SPRL). La raó de ser i la funció essencial dels serveis de prevenció de riscos laborals (SPRL) és assessorar i recolzar les empreses en la seva obligació de garantir la seguretat i salut dels seus treballadors. En benefici dels seus propis treballadors, les gerències de les empreses i de la mà SPRL poden contribuir i ajudar a controlar la transmissió de la malaltia aplicant les mesures establertes per la normativa de prevenció de riscos laborals i les recomanacions de les autoritats sanitàries i de salut pública en front del virus. en especial del Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2 en la fase de desconfinament. Indicadors de seguiment.  Pel que fa casos sospitosos i confirmats (per part del SPRL) s’haurà de recollir la informació que consta a l’annex 2 d’aquest procediment.-I als treballadors i treballadores, què els diria?

Que no vagin a treballar en cas que es tinguin símptomes. Si en tenen, cal que abans d’anar a la feina, ho consultin amb el servei de riscos laborals de la seva empresa . Per anar a la feina, recomanem anar a peu o amb transport individual (cotxe, moto, bicicleta…). En cas que s’hagi d’agafar transport públic, portar  mascareta i mantenir la distància de seguretat.

A la feina, utilitzar la mascareta, rentar-se sovint les mans, mantenir la distància amb els companys, no compartir equips o dispositius i evitar els ascensors.  I quan arribin a casa, rentar-se de seguida les mans o dutxar-se i netejar els objectes que s’han portat de fora, com ara el mòbil o les ulleres.

 

-Els serveis de prevenció de riscos de les empreses s’han convertit en un node estratègic per a la salut pública en aquesta nova normalitat?

Sí , absolutament. Han de mantenir  les mesures de prevenció establertes en  l’entorn laboral. I en cas de simptomatologia, Tenen un paper essencial de cooperació amb les autoritats sanitàries i serveis de salut pública. Passem una bona part del dia a l’entorn laboral on es produeixen interaccions humanes. A més de la prevenció i control, els serveis de prevenció han de contribuir a la identificació precoç de casos i contactes estrets i a l’ estudi i seguiment  dels contactes estrets dels casos sospitosos confirmats, de manera coordinada amb els Serveis de Vigilància Epidemiològica de la Secretaria de Salut Pública.

 

-Quins mecanismes han previst per tal de coordinar l’acció de les empreses amb Salut Pública?

Per una banda, reunions de treball per l’intercanvi de coneixement, problemàtiques o situacions  diverses. I per l’altra, els mecanismes que s’estableixen a la Guia d’actuació i col·laboració dels serveis de prevenció de riscos laborals per fer front a la pandèmia de COVID-19, que hem comentat anteriorment. Igualment, des de Salut Pública col·laborem en la investigació i control de brots epidèmics d’origen laboral i en aquets sentit donem suport en l’adopció de mesures de prevenció i protecció de la salut davant l’existència d’un brot epidèmic.

 

-Algunes empreses havien començat la desescalada tornant a incorporar els equips de manera presencial. Han de tornar al teletreball si és possible?

En situació de transmissió comunitària del virus, el teletreball ens ajuda a minimitzar el  moviment social i, per tant, és una eina més de prevenció i control.

 

Llegir publicació a osona.com

Llegir publicació al 9 nou

24 de juliol de 2020