Els Premis Educaemprèn distingeixen tres projectes innovadors de joves osonencs

Els guardons, convocats pels serveis d’emprenedoria d’Osona, promouen l’esperit emprenedor, innovador i creatiu dels alumnes de la comarca. En aquesta quarta edició s’han premiat tres propostes vinculades a vambes de segona mà, higiene bucodental i sector primari.

La Sala Gòtica de Casa Convalescència de Vic ha acollit aquest divendres, 16 de juny, el lliurament dels xecs-regal als guanyadors de la quarta edició dels Premis Educaemprèn Osona. Els premis, creats i organitzats conjuntament amb tots els serveis d’emprenedoria de la comarca d’Osona, volen motivar i promoure l’esperit emprenedor, innovador i creatiu de l’alumnat de batxillerat, FP i universitat, mitjançant el reconeixement públic de projectes emprenedors.

La regidora de Promoció Econòmica, Ocupació i Comerç de l’Ajuntament de Vic, Bet Piella; la directora executiva de Creacció, Núria Macià; i la tècnica de promoció econòmica de l’Ajuntament de Manlleu, Pilar Raurell, han lliurat els xecs-regal, per valor de 500 euros cadascun. Piella ha felicitat a tots els joves que han participat a la iniciativa i els ha instat a persistir: “Qui sap si d’aquí sortirà la llavor d’algun projecte innovador empresarial del futur”.

La proclamació dels premiats s’ha realitzat després de l’exposició dels projectes dels equips finalistes de cada categoria. A la fase decisiva hi han arribat vuit projectes.

Els equips finalistes de la Categoria A, dirigida a estudiants de batxillerat i CFGM, han estat els següents: Healthandfood de l’Institut de Vic, Resell Statistics de l’Institut les Margues de Calldetenes i Joc de taula – El passaport de l’Institut de Vic.

A la Categoria B, dirigida a estudiants de CFGS i universitaris, els projectes finalistes han estat: Guies TAGA i Toothcaretronic’s de l’Institut de Vic.

Per últim, a la Categoria Repte Empresa, dirigida a estudiants participants al projecte Repte Empresa, han estat: BeaTeam i Agroapp del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic i Planta de Biogàs a Osona de la Salle de Manlleu.

Finalment, s’han fet públics els projectes guanyadors en cada una de les categories. Han estat els següents:

RESELL STATISTICS: Un projecte de Jan Molist Badia de l’Institut les Margues de Calldetenes, dedicat a la venda de bambes de segona mà. Es tracta d’una aplicació i web que conté un gràfic de valors dinàmic i en constant actualització que mostra quins han estat i quins són actualment els valors i les variacions dels preus de les vambes que més destaquen en el mercat de les diferents marques capdavanteres. Aquest projecte ha destacat per ser innovador, per l’aplicació tecnològica i per la bona detecció del ninxol de mercat. 

TOOTHCARETRONIC’S: Un projecte de Mariam Majjouti, Aminata Tarawally, Maria Jara, Leydi Jara, Bintu Semega de l’Institut de Vic. Elabora dissenys de prototips de productes d’higiene bucodental tecnològics i sostenibles dirigits als pacients ingressats a les unitats de cures intensives.  Aquest projecte destaca per la seva combinació d’especialitats, la dental i la mecatrònica, i el bon anàlisi de la hipòtesi de partida. 

AGROAPP: Un projecte d’Aris Penedès, Alex Erena, Lovepreet Singh, Meritxell Illamola i Luxi Gaos del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic que persegueix diversos objectius vinculats al sector primari: atraure joves i garantir el relleu generacional, noves línies de serveis i productes i la digitalització. Agroapp és una aplicació que vol facilitar el control del sector, amb dades actualitzades al moment de meteorologia, reg, bestiar i venda de productes agraris, entre d’altres. La proposta destaca per l’adopció d’elements innovadors i tecnològics i per la bona orientació al mercat i a l’usuari final.

Emprenedors en directe

L’acte s’ha tancat amb un reconeixement als centres participants, agraint-los la seva implicació i dedicació en els Premis EducaEmprèn Osona 2023, i amb una taula rodona de diferents emprenedors usuaris del Servei d’emprenedoria de Creacció.

Els protagonistes d’aquesta taula han estat Anna Tamayo del projecte White Valley, que té el seu taller a Malla, on dissenya i elabora peces de roba; Alex Martinez Ceron, que lidera el projecte Newex, en el marc del qual ha  fabricat el primer vestit especialitzat en barranquisme 100% sostenible i reciclable; i Laia Sauret, “il·lustradora d’emocions”, tal com es defineix ella mateixa, que explica amb imatges “allò que li costa de dir amb paraules”.

Tots tres han explicat els seus projectes, com va ser el seu inici i els problemes que s’han trobat al llarg del temps per poder desenvolupar la seva idea.

19 de juny de 2023