Més de 80 empresaris participen en la jornada “El valor d’estar connectats”, amb l’objectiu de reforçar vincles, identificar reptes compartits i apostar per la col·laboració com a clau de futur
El dijous 8 de maig, el recinte firal El Sucre de Vic va ser l’escenari de la jornada “El valor d’estar connectats: reptes i oportunitats als polígons”, una trobada que va aplegar més de 80 empresaris de la ciutat amb l’objectiu de compartir inquietuds, reptes i oportunitats vinculats als polígons d’activitat econòmica del territori.
La jornada es va consolidar com un espai per fer xarxa, intercanviar idees i reflexionar conjuntament sobre el futur dels polígons, tot destacant-ne el paper estratègic en el desenvolupament econòmic de Vic.
L’acte, impulsat per les tres associacions empresarials de Vic –AINEV, Associació d’Empreses del Polígon Nord i PAE– amb el suport de l’Ajuntament de Vic i Creacció, va comptar amb la presència de l’alcalde de Vic, Albert Castells, a més de la participació de personal tècnic municipal i de l’agència de desenvolupament.
Una jornada per reforçar vincles i anticipar el futur
La sessió es va iniciar amb la benvinguda de Santi Almató, president de l’Associació d’Empresaris Vic Nord, seguida de la presentació de les associacions de polígons, que van posar de manifest la importància d’unir esforços per enfortir el teixit empresarial local.
Un dels moments més destacats va ser la conferència a càrrec d’Albert Esteve, director del Centre d’Estudis Demogràfics, que va analitzar l’impacte dels canvis demogràfics a Catalunya i com influiran en el mercat laboral i la cohesió social en els pròxims anys. La seva intervenció va aportar una mirada estratègica sobre els reptes que ja afecten les empreses i que cal abordar amb anticipació.
L’enquesta en directe revela reptes clars i compromís col·lectiu
Durant l’acte es va dur a terme una enquesta interactiva en directe per recollir les opinions dels assistents sobre les principals necessitats i àmbits de millora als polígons de Vic.
Pel que fa a les necessitats més immediates, els resultats van mostrar que un 28 % de les empreses identifiquen el manteniment (jardineria, neteja, enllumenat, etc.) com a prioritat, seguit per la sostenibilitat (23 %) -aigua, residus i energia. Un 21 % de les empreses van destacar la importància de treballar en xarxa i col·laborar entre empreses.
En relació amb els àmbits on voldrien assessorament, un 27 % van assenyalar la promoció i visibilitat dels polígons i les empreses, un 26 % l’accés a finançament, ajuts i subvencions, un 17 % en innovació, gestió i digitalització, un 13 % en sostenibilitat i, un 11 %, en gestió del talent. A més, un 72 % dels participants es van mostrar interessats a participar en activitats o grups de treball per contribuir a la millora dels polígons de la ciutat.
Com a cloenda de l’enquesta, se’ls va demanar una sola paraula per definir el valor d’estar associats. Les respostes van estar relacionades amb paraules que reforcen el sentiment de pertinença i col·laboració: força, sinergies, compartir, compromís, equip o comunitat.
Compromís institucional i cloenda amb caràcter local
L’acte es va tancar amb la intervenció de l’alcalde de Vic, Albert Castells, que va reafirmar el compromís de l’Ajuntament de Vic amb el teixit empresarial i la voluntat de continuar treballant conjuntament per millorar els serveis, les infraestructures i les connexions als polígons industrials, “perquè ens hi va la competitivitat”, segons Castells.
En la seva intervenció, l’alcalde es va centrar en el “repte demogràfic” que té la ciutat de Vic, la importància de l’ús del català en l’àmbit laboral, la formació professional o la necessitat de fer més sostenible la mobilitat fins als polígons industrials. En aquest sentit, hi ha prevista una inversió de més d’un milió d’euros en millores als polígons, amb una subvenció de 720.000 euros de la Diputació de Barcelona, que té com a actuació principal un carril bici que connectarà els polígons de Malloles, el Bruguer i les Casasses amb el nucli urbà de Vic.
La jornada va finalitzar amb un brindis i un piscolabis elaborat per Sambucus, amb productes de productors locals com Riudavets, Colom Vila, Sant Tomàs i Mas Corcó, reforçant el valor de la proximitat també en l’àmbit gastronòmic.
