El sector agroalimentari d’Osona planteja nous reptes en una intensa marató de co-creació organitzada per Creacció i el Consell Comarcal

Creacció i el Consell Comarcal d’Osona amb la Xarxa de Productes de la Terra ha organitzat Crealiment, la primera marató de co-creació entre productors, elaboradors agroalimentaris i restauradors del sector agroalimentari de la comarca d’Osona, interessats a crear sinergies i treballar conjuntament per a crear una solució aprenent a innovar de forma col·lectiva. La marató s’ha celebrat en dues sessions els dies 13 i 20 de juliol, a Vic.

Hi ha participat 20 agents del sector agroalimentari d’Osona entre productors, elaboradors, restauradors i professionals independents, entre els quals forces membres d’Osona Terra que mantenen una gran vinculació amb Creacció durant el darrer any. En el marc del pla estratègic de Creacció, i tenint en compte els objectius del Pla Estratègic i Operatiu de la Xarxa de Productes de la Terra a Osona, Crealiment és un programa dissenyat per escoltar als agents del sector agroalimentari d’Osona i a la vegada aconseguir una major proximitat entre la petita empresa i el consumidor, així com també potenciar projectes col·laboratius entre productors. Aquesta marató de co-creació pretén fomentar la cultura innovadora a l’empresa per tal que sigui un motor transformador que permeti millorar-ne la competitivitat.

Durant les dues sessions de Crealiment, els participants van plantejar una cinquantena d’idees diferents i 23 reptes generals de temàtiques com la salut, la terra, la formació, la distribució o la sostenibilitat. Finalment en van sortir 3 conceptes a treballar: “Orientació al client”, que plantejava de quina manera es transmet als clients “la manera de fer” d’Osona; “Treballem amb i per al territori”, que plantejava de quina manera es coneixen i s’exploten els recursos naturals i productius del territori a través del gust i l’olor, i fins i tot les emocions; i finalment “Economia circular”, que plantejava de quina manera es poden fer sostenibles els negocis d’Osona mediambiental, social i econòmicament.

Per cada repte plantejat es van fer servir diferents tècniques per tal que tots els participants anessin experimentant conjuntament per seleccionar les idees i finalment transformar-les en conceptes concrets. Primer es van construir mapes mentals, després al llarg de la segona sessió al Laboratori del Gust de la UVic-UCC els diferents agents participants van presentar els seus productes, tots elaborats a la comarca, amb els quals després els cuiners van posar-se a improvisar i a innovar davant els fogons. A la vegada, l’artista vigatà Lluís Carbonell va anar dibuixant el procés de co-creació i els conceptes que anaven sorgint en desenes d’il·lustracions.

Al llarg de la marató van sorgir tantes idees i possibles reptes que els organitzadors, Creacció i el Consell Comarcal d’Osona amb la Xarxa de Productes de la Terra es plantegen poder preparar més sessions de Crealiment de cara als propers mesos. Les sessions les han conduït l’experta en el sector agroalimentari de Creacció Anna Esmarats i l’experta en innovació de Creacció Carme Sáez. La finalitat d’aquesta activitat és escoltar els productors, elaboradors, restauradors i professionals del teixit agroalimentari de la comarca d’Osona i donar-los eines pràctiques i entorns propicis a les empreses. La intenció és impulsar el desenvolupament de projectes transformadors amb i per al territori per millorar-ne la competitivitat, tenint en compte que la innovació és l’eina i el motor transformador que permet generar riquesa al territori i als seus agents en l’àmbit econòmic, social i cultural.

27 de juliol de 2017