El sector agrícola i ramader ecològic, una aposta de futur amb una demanda creixent

El passat 26 de febrer es va presentar un estudi prospectiu de la cadena de valor ecològica, realitzat per Neus Montllor, d’Arrels a Taula. El treball identifica les oportunitats del sector ecològic per a les empreses locals d’Osona i el Lluçanès.

L’activitat va aplegar una quarantena d’assistents a la seu dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura a Osona, situada a Vic. Montllor va constatar com la demanda creixent de productes ecològics pot suposar un gran impuls que faci que es generin noves oportunitats de negoci per als nouvinguts. A més, és una opció que cal tenir en compte per als responsables d’explotacions més tradicionals, que podrien plantejar-se una reconversió. Diversificar-se, articular-se amb la indústria agroalimentària o crear circuits més curts de comercialització són un nou model estratègic que planteja el sector.

La jornada va suposar també la presentació del nou Servei d’Emprenedoria Rural (SER) de Creacció i del Consorci del Lluçanès. La nova iniciativa suposa un assessorament especialitzat en el sector i un apropament al mercat amb visió d’oportunitats de negoci. El nou SER també contempla ajuts i mediació amb el relleu generacional, així com espais de treball i xarxes dins l’ecosistema. Es preveu que es complementi amb diferents recursos ja existents.

Empreses com Llavora o bé Ecogarrotxa van participar a la trobada per exposar les oportunitats del sector ecològic del porcí i de l’aviram, respectivament.

12 de març de 2019