El RESSÒ d’estiu obre amb una subhasta d’articles de segona mà i Godai Garcia

El mercat social de la reutilització de Vic canvia l’església de la Pietat pel claustre d’un antic convent al centre cívic Joan Triadú. Obrirà del 30 de juny al 13 de juliol.

El RESSÒ, el mercat social de la reutilització, torna a obrir les portes en la seva edició d’estiu aquest divendres, 30 de juny. El mercat, que s’allargarà fins el 13 de juliol, canvia l’església de la Pietat de la primera edició, el Nadal passat, pel claustre d’un antic convent, al centre cívic Joan Triadú de Vic. La inauguració serà aquest dijous, 29 de juny, amb una desfilada de roba i complements de segona mà i com a gran novetat, una subhasta d’objectes de segona mà dinamitzada pel monologuista Godai Garcia.

Com en l’exitosa primera edició, el mercat l’impulsen cinc entitats socials d’Osona: la Fundació Areté, l’Associació Ashes, l’Associació Tapís, la cooperativa La Fera Ferotge i la Fundació Trueta. Hi col·laboren l’Ajuntament de Vic, Creacció i la Mancomunitat La Plana. La presentació del RESSÒ d’estiu s’ha fet aquest dimarts al centre cívic Joan Triadú mateix.

RESSÒ és una botiga temporal amb intenció d’arribar a ser algun dia permanent on es poden trobar productes reutilitzats, de segona mà i restaurats des de les entitats impulsores del projecte, amb l’objectiu d’ajudar a la inserció sociolaboral de persones de col·lectius vulnerables. Per tant, es tracta d’un projecte amb impacte social i ambiental positiu. 

“El RESSÒ cuida el planeta i cuida les persones”, ha dit Núria Macià a la presentació del mercat. I ho fa donant una segona vida als objectes en un projecte innovador que, més enllà de les implicacions socials que té, fa visible la reutilització com una alternativa de consum sostenible i responsable i d’economia circular.

Com en l’edició de Nadal, s’hi poden trobar des de mobles, roba i calçat a objectes de decoració i parament de la llar, passant per llibres i discos, bicicletes, joguines o objectes infantils, tot reutilitzat, i també articles fets a partir de materials reciclats. La singularitat del projecte és que incorpora persones de col·lectius vulnerables en un projecte de futur oferint-los oportunitats d’inserció laboral; que aporta valor, crea riquesa i promou l’economia circular i el consum responsable.

I també com en la primera edició del RESSÒ, tindrà diferents actes paral·lels, de tallers de costura, de reparació de bicicletes o d’aprofitament de roba, a un monogràfic d’introducció a la restauració tradicional o un cinefòrum amb el documental “Une fois que tu sais”.

El gran espai de la segona mà

En la presentació del RESSÒ que s’ha fet aquest dimarts, Mireia Ribas, gerent de l’Associació Tapís, ha recalcat que l’objectiu és que el mercat acabi en una ubicació de forma permanent que permeti convertir Vic i Osona en un referent de la reutilització i del mercat de segona mà fins i tot més enllà de la comarca. “No sabem ni quan ni on, però sí que és cap on anem”, ha dit.

Jordi Codina, de la Fundació Areté, ha explicat els detalls d’aquest segon RESSÒ, “que permet allargar la vida útil de les coses, restaurem i condicionem coses que encara poden ser útils”. En una línia similar, Joan Redorta, president de l’Associació Ashes, ha posat en valor la tasca social i ambiental que fan entitats com les que organitzen el RESSÒ, en un marc com el de “la societat de consum que fa el revés, només incentivar que llencem i gastem en productes nous”. “El món va cap aquí, i hi arribarem per convenciment o cultura, o a la força, ja que els recursos són limitats”, ha observat Redorta.

Finalment, Núria Macià, gerent de Creacció, ha reivindicat la transició verda i la transició social amb les que el RESSÒ es troba del tot alineat, i el marc de col·laboració entre administracions i entitats socials. Ha definit el RESSÒ actual de prototipus i de “llavor per fer realitat un projecte més estable en el temps, molt important per aquest territori”. “El propòsit és acabar creant el gran espai de la segona mà”, ha conclòs Jordi Codina.

28 de juny de 2023