Els requisits que hauran de complir les empreses per accedir al finançament europeu

Les empreses a Europa seran sostenibles o no seran.

La sostenibilitat està a l’ordre del dia tant per la ciutadania com per les empreses privades. Històricament, els models de negoci i mètodes de treball, han estat desconnectats de l’impacte social i mediambiental, així centrant-se únicament en el rendiment econòmic. Cada vegada més, les empreses estan implantant la sostenibilitat i l’economia circular en les seves estratègies, maneres de fer i funcionar.

L’economia circular és el nou sistema econòmic i social que busca produir béns i serveis aprofitant els recursos i reduint el consum de matèries primeres, recursos naturals i fonts d’energia renovable per aconseguir un món més sostenible.

Què hi diu la Comissió Europea?

El Pacte Verd Europeu de la Comissió Europea ha creat un Pla d’Acció d’economia circular, per obtenir una Europa més neta i competitiva que incorpora iniciatives en tot el cicle de vida dels productes, promou els processos d’economia circular i consum sostenible, amb l’objectiu d’evitar residus.

Què cal tenir en compte per assolir finançament europeu?

Nacions Unides vetllen per implementar la sostenibilitat i s’alinea amb els criteris ESG (Environmental, social, and corporate governance), una nova tendència d’inversió que ajuda a invertir d’una forma responsable i amb una mirada sostenible.

Per atorgar ajudes europees, es valoren els següents requisits per part de les empreses:

  1. Augmentar el contingut reciclable pels productes sense reduir el rendiment i seguretat
  2. El reciclat d’alta qualitat; reduir la petjada ecològica i de carboni
  3. Limitar l’ús de productes d’un sol ús
  4. Prohibir la destrucció dels béns durables
  5. Incentivar els productes com a serveis
  6. Mobilitzar el potencial de la digitalització 
  7. Recompensar els productes segons els resultats en matèria de sostenibilitat

Es preveu que, aquelles empreses que no s’adaptin als nous models de negoci i, per tant, no implantin la sostenibilitat, cada vegada tindran més dificultats de mantenir-se al mercat, ja que les taxes i impostos aniran en augment. 

Quins són els beneficis de la sostenibilitat?

La sostenibilitat ajuda i aporta a les empreses més oportunitats de futur, respecta el planeta i entorn, augmenta la resiliència de l’organització, estableix sinergies entre els agents implicats, incentiva la innovació, col·labora amb la mitigació i captació del talent, i facilita l’accés al finançament.

8 de gener de 2024