El doctorat industrial, recerca aplicada a l’empresa

Les empreses tenen la possibilitat d’integrar un projecte d’investigació vinculat a un problema propi i real que necessita una injecció de coneixement. T’expliquem aquí tots els detalls.

Ets una empresa i tens un problema que podries solucionar amb coneixement? No saps com accedir al millor perfil d’investigador per entomar aquesta necessitat? I el finançament… en tens?

Una opció molt interessant que dona resposta a totes aquestes qüestions és el doctorat industrial. Però… què és exactament un doctorat industrial? Com funciona? Qui hi pot accedir?

Els doctorats industrials són projectes de recerca estratègica d’una empresa o institució, la qual no disposa del coneixement o els recursos necessaris per desenvolupar-ho, i col·labora amb un grup de recerca d’una universitat o centre de recerca per tal de donar-hi resposta. El doctorand (l’investigador que farà el doctorat) desenvoluparà la seva formació investigadora dins de l’empresa o institució i serà objecte d’una tesi doctoral. En resum, són projectes de recerca estratègica, col·laborativa i aplicada que tenen un impacte en l’empresa o la institució, així com en la societat, i que permeten fer valer la figura del personal doctor fora de l’acadèmia.

Els doctorats industrials actuen així com a ponts de transferència de coneixement i contribueixen a estrènyer les relacions entre el teixit industrial de Catalunya i les universitats i els centres de recerca. 

El Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya ha complert recentment 10 anys i la UVic-UCC hi ha tingut un paper destacat des de la seva implantació, el 2013. Al llarg d’aquests 10 anys, un total de 52 doctorands de la universitat osonenca han obtingut un ajut de doctorat industrial, dels quals 14 ja han defensat la tesi. 

Les avantatges per a les empreses

El Centre Tecnològic Beta de la UVic-UCC, juntament amb l’empresa Mafrica de Sant Joan de Vilatorrada (el Bages), van posar en marxa el 2022 un nou doctorat industrial, amb la tesi doctoral que està desenvolupant en aquests moments Miquel Bistué, biotecnòleg i màster en Microbiologia Aplicada. Aquest doctorand se centra en l’operació i optimització de tecnologies innovadores basades en processos de membranes per a l’obtenció d’aigua d’alta qualitat, a partir de les aigües residuals d’aquest escorxador, demostrant la seguretat biològica, química i sanitària de la reutilització d’aquesta aigua en activitats de neteja. Per altra banda, Bistué també investiga i intentarà demostrar la factibilitat de valoritzar els residus sòlids generats durant el procés de transformació de subproductes d’origen animal no destinats a consum humà, mitjançant l’aplicació de tractaments biològics per a la producció de bioestimulants.

Tot el que has de saber del doctorat industrial, en dos minuts

Gerard Masferrer és el responsable de recerca i investigació de Mafrica. Té  molt clares les oportunitats que s’obren a una empresa en accedir a un doctorat industrial: “En el dia a dia estem centrats en temes de producció, que passa per davant de tot. Un doctorat industrial et permet afrontar petits reptes que no pots gestionar amb el personal habitual”, explica. “Pots millorar el procés, organitzar els recursos, amb un estalvi econòmic evident, i fer-ho amb personal qualificat”, afegeix.

L’accés a “una infraestructura potent, universitats i centres amb capacitat de recerca” també és un factor gens menyspreable, completa Bistué. “El doctorat industrial és un connector dels dos mons, el de la investigació i el de l’empresa”, argumenta. Una connexió que pot generar ponts de col·laboració amb científics que poden ser aliats estratègics en un futur. Un exemple proper, el mateix Masferrer, que també va fer un doctorat industrial a Mafrica sobre dades i Mecatrònica abans d’entrar a formar part de la plantilla de manera definitiva.

El doctorat industrial també permet a l’empresa obtenir ajuts econòmics i beneficiar-se de deduccions i bonificacions fiscals, a més d’atreure talent i contribuir a formar persones de gran potencial per millorar la seva competitivitat, sostenibilitat i internacionalització. En definitiva, la proposta esdevé un actiu clar per al desenvolupament de les empreses, amb un impacte clar en la societat. 

Les avantatges per al doctorand

Les avantatges per al doctorand que executarà la tesi també són nombroses: incorporar-se a un entorn altament innovador, participar en un projecte d’R+D+I que genera alt valor afegit al seu currículum, treballar als laboratoris universitaris i a les instal·lacions de les empreses implicades, contracte laboral de tres anys de durada, matrícula gratuïta…

Per a Bistué, però, el que l’atrau més és la vessant pràctica del projecte. “Surts del laboratori, de la part teòrica i saltes a la pràctica, i t’enfrontes a una recerca aplicada i molt palpable, amb problemes concrets i reals. És una activitat paral·lela que genera solucions a una activitat industrial que ja funciona”.

Les dues modalitats de doctorat industrial

La Generalitat de Catalunya té una convocatòria anual (quatre ocasions cada any) en la qual dona suport econòmic als projectes de doctorat industrial. Aquest any està previst que la primera s’obri el mes de març.

L’objectiu del Pla de Doctorats Industrials és contribuir a la competitivitat i internacionalització de la indústria catalana, reforçar els instruments per captar el talent que genera el país i situar els futurs doctors en condicions de desenvolupar projectes d’R+D+I en una empresa. 

Hi poden participar empreses que no siguin organismes d’investigació o ens dependents d’aquests (també hi poden participar societats mercantils públiques pertanyents o vinculades al sector públic, fundacions i associacions sense afany de lucre, les entitats pertanyents al sector públic local, autonòmic o central, i els consorcis amb participació pública majoritària i els ajuntaments). En aquest pla, es preveuen les modalitats següents:

  • Projectes cofinançats, les empreses i entitats amb centre de treball a Catalunya. La dedicació al projecte del doctorand ha de ser a temps complet. En cas que el candidat ja estigui a l’empresa, la seva antiguitat a la mateixa ha de ser inferior a 12 mesos.

  •  Projectes específics, qualsevol empresa o entitat. Aquesta modalitat ha de ser la seleccionada en els següents casos:
    • Quan la dedicació al projecte del doctorand o doctoranda sigui a temps parcial.
    • Quan el centre de treball de l’entorn empresarial estigui situat fora de Catalunya (cal recordar que també poden accedir-hi empreses de dins del país).
    • Quan l’entorn empresarial estigui representat per una entitat del sector públic de la Generalitat.

Només grans empreses? 

En un primer moment, podria semblar que el doctorat industrial està reservat per a grans empreses amb un alt potencial tecnològic i amb recursos suficients  per invertir en investigació. No és així, totes, petites, mitjanes i grans empreses hi poden entrar si compleixen els requisits establerts a la convocatòria.

Bistué ho argumenta: “Les petites i mitjanes empreses poden accedir-hi, segur que també tenen molts problemes per solucionar. I cal dir que potser és més interessant per aquestes empreses, que no disposen dels recursos necessaris ni de la capacitat econòmica que sí tenen les grans corporacions”. 

Com puc accedir a un doctorat industrial?

Per accedir a un doctorat industrial cal seguir els següents passos. Primer, la sol·licitud, que l’ha de presentar la universitat o bé l’empresa (indistintament) que hauran de signar un conveni de col·laboració per al desenvolupament del projecte (abans o després de la sol·licitud). Si la resolució és positiva, llavors la Generalitat obre una oferta de feina a través de la pàgina de Doctorats Industrials sota el nom de “projectes que cerquen candidat” (en aquesta pàgina). A partir d’aquest moment, el potencial doctorand pot presentar-se com a candidat al procés de selecció. 

Cal tenir clar que aquesta convocatòria es pot modificar en el moment de la seva propera publicació, prevista el març.

Per a més informació, en aquest enllaç. També podeu contactar amb:
Oficina del doctorat
Núria Roca Terricabras
Maria Pérez Rubio
oficina.doctorat@uvic.cat
T. 93 881 55 06

24 de gener de 2024