El BSC presenta al MWC un programa d’acceleració de l’ús del català a la IA

El projecte Aina aposta per la col·laboració entre empreses TIC per desenvolupar o implementar noves aplicacions d’intel·ligència artificial (models de llenguatge) en xats, veu sintètica, sistemes text-veu, veu-text…

El Barcelona Súper Computing Center (BSC) va presentar l’Aina Challenge 2024, en el marc del Mobile World Congress (MWC). La primera edició d’aquest programa d’acceleració d’ús i desenvolupament d’eines d‘intel·ligència artificial (IA) en català disposa d’un pressupost d’1 milió d’euros i donarà suport a 22 projectes, a través de tres reptes (els trobareu en aquest enllaç).

El projecte Aina, en el marc de l’Estratègia Catalonia.ai, cerca impulsar l’ús del català en la IA i les Tecnologies del Llenguatge (TL) per avançar en la digitalització de l’administració pública i les empreses catalanes, facilitant el seu accés al mercat digital internacional. El projecte, liderat des de la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, es desenvolupa en col·laboració amb el BSC, combinant esforços per a enfortir la tecnologia lingüística i la intel·ligència artificial a Catalunya.

El projecte Aina genera i posa així a l’abast recursos i un marc de col·laboració entre investigadors del BSC i empreses que vulguin desenvolupar o implementar noves aplicacions de tecnologia basades en intel.ligència artificial i concretament en models de llenguatge en català: xats, veu sintètica, sistemes text-veu, veu-text, etc.

Amb la iniciativa Aina Challenge, des del BSC s’esperen col.laboracions entre empreses i desenvolupadors d’aplicacions amb l’objectiu que aquests casos d’usos concrets aterrin d’acord a les necessitats de les empreses.

Aquesta és una primera proposta liderada de manera conjunta pel BSC i la Generalitat de Catalunya el 2024. Tal com va avançar Pedro Sánchez a la inauguració del MWC, però, properament el govern espanyol finançarà altres iniciatives per estendre aquesta experiència a les quatre llengües oficials estatals: castellà, català, gallec i euskera. Per tant, qui hagi tingut experiència li pot resultar més fàcil participar en properes edicions.

6 de març de 2024